Dijete koje izmišlja razloge da izbjegne vrtić ili školu, roditelji i vaspitači često smatraju nedovoljno zrelim i “razmaženim”. Dok su ljutnja, nesigurnost i strah normalne reakcije na novu sredinu tokom prvih nekoliko nedjelja, fizičke tegobe poput glavobolje, povraćanja i bolova u stomaku često predstavljaju alarm za dublji problem, kažu psiholozi.

Polazak u vrtić ili školu uvijek je nešto novo, nepoznato i potencijalno stresno. Ukoliko se poslije nekoliko nedjelja od polaska dijete još nije naviklo na okruženje, treba ispitati uzroke takve situacije.

– Svaka vrsta ekstremne reakcije koja je burnija od uobičajene, može da znači da postoji ozbiljniji problem u adaptaciji – tvrde stručnjaci. – Ukoliko uobičajeni načini smirivanja djeteta ne funkcionišu i postoji bezvoljnost, neraspoloženje ili fizičke tegobe, znači da je potrebna saradnja sa dječjim psihologom.

Nije svako odbijanje obaveza uvijek znak dubljeg problema, ali ako postoji jutarnji obrazac koji se stalno ponavlja, treba provjeriti šta je u pitanju.

– Ako deijte izmišlja razloge da ne odlazi u vrtić ili školu, treba isključiti mogućnost da nedovoljno spava, da mu se ne sviđa hrana ili se ne slaže sa nekim od vršnjaka – kažu stručnjaci. – To su problemi koji su lakše rješivi.

Vrijeme adaptacije je individualno i zavisi od svakog djeteta pojedinačno, njegovog karaktera i uzrasta. Dok se mlađa djeca brže privikavaju, kod starijih se javljaju kompleksnije emotivne i mentalne reakcije.

Svako dijete ima drugačiji stepen tolerancije, baš kao i ljudi. Neki vrtići praktikuju da se dijete upiše što ranije i bude na adaptaciji bez roditelja. To jeste brži, ali i stresniji način privikavanja. Bolje je da sve ide postepeno, uz prisustvo roditelja bar prvih dan ili dva.

Roditelj i vaspitač trebalo bi da ohrabre dijete, učine ga sigurnijim i naprave situaciju šaljivom i zanimljivom, koliko god su u mogućnosti.

– Treba mu objasniti da isto kao što tata i mama moraju na posao, ono mora u školu ili vrtić – kažu psiholozi. – Pričati mu o lijepim stvarima i drugarima koji ga tamo čekaju i podsjetiti ga da ćete popodne provesti vrijeme zajedno. Kao i u drugim situacijama, sistem nagrade ukoliko uradi nešto dobro, daje dobre rezultate.

JEDAN DAN JE DOZVOLjEN

Kao i kod odraslih, djetetu može da se desi da mu nije dan. Roditelj to često može da prepozna, povremeno popusti i učini djetetu, ukoliko je u mogućnosti.

Uvijek treba naglasiti da je to samo taj jedan put, dok već sutra treba da se vrati svojim obavezama. Takve situacije su u redu kada primijetite da je dijete neispavano ili postoji konkretan razlog za loše raspoloženje.