U Banjaluci je danas počeo program pripreme za polazak u školu za 400 djece koja nisu bila uključena u vaspitno-obrazovne programe predškolskih ustanova, rekla je Srni direktor banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Jelena Kurtinović.

Ona je navela da će program biti realizovan do 29. maja u osam većih banjalučkih vrtića, a djeca će biti smještena u 16 grupa.

Program traje 180 minuta ili tri časa dnevno – od 17.00 do 20.00 časova u vrtićima `Radost`, `Naša djeca`, `Kolibri`, `Neven`, `Prvi koraci`, `Dora, `Plavi čuperak` i `Bambi`”, navela je Kurtinovićeva.

Ona je naglasila da program u godini pred polazak u školu podrazumijeva sve aspekte razvoja – psihofizički, razvoj govora, stvaralaštva i socioemocionalni razvoj, kao i rad na razvoju krupne i fine motorike.

“Novina u Banjaluci je da je program ove godine besplatan, s tim da roditelji plaćaju samo osiguranje za djecu”, rekla je Kurtinovićeva.

Ona je istakla da je prioritet ovog programa socijalizacija djece i razvoj njihove emocionalne zrelosti, da se naviknu na grupe kako bi lakše krenuli u školu i bili spremni za zadatke koji ih očekuju.

“Program podrazumijeva potpuni rad sa djecom kroz sve aspekte razvoja. Djeca na taj način steknu određene pojmove, socijalizuju se, oslobode straha od kolektiva, vaspitača, predavača, učitelja, nauče se nekim osnovnim stvarima“, rekla je Kurtinovićeva.

Ona je naglasila da mališani, koji već borave u vrtićima, program pripreme za polazak u školu pohađaju u redovnim grupama.

(srna)