Pojedine igračke koje kupujemo svojoj djeci sadrže veliku količinu ftalata…

U pojedinim lutkama Elsa i Ana iz filma Frozen 2, koje su izuzetno popularne kod nas i koje djeca u našoj zemlji obožavaju, a koje se mogu naručiti putem popularnog kineskog sajta za onlajn kupovinu, Alibaba, pronađena je veća količina ftalata – otrovnih supstanci koje izazivaju poremećaj endokrinog sistema, bolesti jetre, neplodnost, pa čak i kancer. Ovakvih lutki ima i na drugim kineskim sajtovima preko kojih naši građani masovno pazare.

Upozorenje o opasnosti od ovog proizvoda istaknuto je na sajtu Rapeksa, sistema Evropske komisije za brzu razmjenu informacija o nebezbjednim proizvodima u EU.

Ove Diznijeve lutke, kako stoji na sajtu Rapeksa, proizvedene su u Kini.

– Plastični materijal od kojeg su napravljene lutke sadrži povećanu dozu ftalata DEHP, DINP i DBP. Ovi ftalati mogu uticati na zdravlje djece i potencijalno izazvati probleme sa reproduktivnim sistemom i jetrom – stoji u upozorenju na Rapeksu, uz obavještenje da je izdata mjera Alibabi da iz prodaje ukloni ovaj proizvod.

Lutke Elsa i Ana su zbog crtanog filma Zaleđeno kraljevstvo već godinama jako popularne kod nas, a roditelji ih preko Alibabe i drugih kineskih sajtova kupuju, prije svega, jer su neuporedivo jeftinije nego slične u domaćim registrovanim prodavnicama.

One se na kineskim sajtovima mogu naći i po cijeni od 2,58 dolara, dok u našim prodavnicama cijena za jednu od ovih junakinja ide i do 80 KM.

Petar Pfendt, profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu u penziji, kaže da kupovina preko interneta može biti potencijalno opasna ukoliko se ne kupuje kod provjerenih proizvođača.

– Ftalati su vrsta omekšivača plastičnih masa. Dodaju se proizvodima kako bi plastična masa postala savitljiva. Nalaze se u mnogim artiklima, a njihovo štetno dejstvo utvrđeno je tek prije tri decenije. Posebno su opasne za malu djecu, jer oni predmete stavljaju u usta i na taj način ih direktno unose u organizam – kaže Pfendt i dodaje da ftalati mogu izazvati brojne bolesti, zbog čega je EU njihovo korišćenje drastično ograničila.

– Ftalati su naročito opasni, jer spadaju u grupu supstanci koje izazivaju poremećaje endokrinog sistema i utiču na plodnost. Neki od njih su kancerogeni i mogu biti uzročnik pojave kancera, prije svega na polnim organima, testisima i jajnicima – upozorava Pfendt i dodaje da roditelji moraju voditi računa kakve igračke kupuju djeci, jer je mnogim proizvođačima samo bitna zarada.

Roditelji bi trebali da izbjegavaju kupovinu proizvoda koji nemaju potpunu deklaraciju, tj. jasno istaknutog proizvođača, uvoznika i barkod.

Istraživanja su pokazala da je kod tih proizvoda češće ustanovljena veća koncentracija ftalata. Inače, ta supstanca nije trenutno toksična, tj. dijete neće imati posljedice odmah po korišćenju tog proizvoda, ali dugoročno gledano može izazvati brojne probleme.