Bliži nam se Dan žena i zbog toga morate da znate koja cvijeće se poklanja, a koje se zaobilazi u širokom krugu…

Iako mnogi ne znaju, svaki cvijet koji nekome poklonite nosi određeno značenje i poruku. Zato, kada poklanjate cvijeće voljenoj osobi obavezno obratite pažnju pa to koju simboliku ima kako se ta osoba ne bi uvrijedila i stekla pogrešno mišljenje.

Za početak, značenje cvijeća možemo da posmatramo premo boji, tako da treba da znate da plava boja znači vjernosti i sanjarenje, narandžasta ponos i energijuljubačasta boja predstavlja nježnost dok je bijela simbol nevinostiCrvena znači ljubav i ljepotu, zelena razumijevanje, žuta ljubomoru.

Narcis – Ovaj cvijet ozačava samoljublje, ali je i simbol novog početka s obzirom da sa rađa među prvima. Ali, budite oprezni kome poklanjate ovaj cvijet, jer on može da označava i prezir.

Iris – Simbol dostojanstva, nadahnuća, slave i hrabrosti. Žuti iris označava strast, dok plavi podstiče naštu i sreću.

Zumbuli Znak vjernosti i nepokolebljivosti, ako su plave boje simbolišu konstantnost, odnosno neprekidnost.

Božur – Simbolizuje čast i bogatstvo, kao i srećan brak i napredak.

Jasmin – Žuti jasmin označava eleganciju, a ostali odanost.

Magnolija – Znači dostojanstvo i otmjenost. Ako je bijele boje, onda označava nevinost, ako je ružičast onda znači stidljivost i najčešće se poklanja djevojkama. Ali, pazite, ukoliko poklonite magnoliju koja je prerano procvjetala, to je nesumnjiv znak da ste zbog nečega uznemireni i nestrpljivi. Po starom vjerovanju, magnolije označavaju nevjernost muškaraca koji ih poklanjaju.

Ciklama – Predstavlja iskrenost i za nju se vezuje moć pomirenja sa osobom kojoj se poklanja. Može da znači i snebivanje i stidljivost.

Ruže – Cvijet koji se najčešće poklanja, a u zavisnosti od boje ima široka značenja. Ukoliko su crvene simbolišu strast i ljubav, mada mogu da označavaju i zahvalnost i zadovoljstvo. Bijele znače čednost, iskrenost i bezgrešnost. Žute ruže, mogu da budu simbol veselja, ali i nevjerstva i ljubomore. Ruže bez trnja mogu da označavaju ljubav na prvi pogled.

Kada žena pokloni muškarcu crvenu ružu, ruža postaje simbol odanosti. Narandžaste ruže su simbol žudnje i opčinjenosti, a ljubičaste ljubavi na prvi pogled. Tamno ljubičaste ruže su znak želje za posebnošću i izdvajanjem, dok su plave, zbog vještačkog načina dobijanja njihove boje, simbol nemogućeg.

Ljiljan – Označava beskrajnu ljepoue, sreću, besmrtnosti, čistoću i spas. Veoma je čest na vjenčanjima, jer po vjerovanju simbolizije biranje voljenog bića. Bijeli ljiljan znači nevinost i čistoću, žuti za neistinost i obmanu, a ljubičasti za povratak sreći.

Bambus Simbol odanosti i postojanosti bračne zajednice.

Ciklama – Predstavlja simbol iskrenosti i kaže da se simbolizuje pomirenje kada se pokloni osobi sa kojom ste u svađi. Takođe, znači i stidljivost.

Orhideja – Znači želja za uspjehom i posebnost. Takođe, simbolizuje ljubav, ljepotu, romansu i želju za intimnošću. Ona se često poklanja bolesnicima i porodiljama kako bi im se poželio brzi oporavak. Predstvalja i želju za uspjehom u karijeri.

Lala – Simbol ponosa i slave. Crvene lale se vezuje za ljubav, a žute za beznadežnu ljubav. Roze znače brižnost,ljubičaste dostojanstvo, a bijele oproštaj.

Mimoza – Simbol sigurnosti i pouzdanja, takođe označava raskoš i moć. Ona je, takođe, i simbol ljubaznosti.

Suncokret – Ovaj cvijet je simbol za snagu, ponos, divljenje i obožavanje. Takođe, može da znači i oholost. Ukoliko ga poklanjate voljenoj osobi, označava vašu spremnost da joj se potpuno posvetite.

Ljubičice – Simbol odanosti i vjernosti. Bijele i ljubičaste znače skromnost.

Hortenzije – Predstavljaju srdačnost, apoklanjaju se kada želite da se pomirite, sa nekim s kim ste se posvađali. Takođe, hortenzije se često nose na groblje i prilikom izjave saučešća.

Visibabe – Znače nadu, napredak i utjehu. Kada želite nekome da poručite da ne gubi nadu, poklonite mu visibabe.

Đurđevak – Simbol rađanja, strpljivosti, i praktičnosti.

Gladiole – Najčešće znače jačinu karaktera i prenagljenost, nikako ne treba da ih poklanjate voljenim osobama.

Cvijeće koje se ne poklanja ženi:

Cvijeće koje još nema prijatno značenje su begonije koja označavaju crne misli, lavanda koja predstavlja nepovjerenje, dalija koja znači nestalnost. Hrizanteme su cvijeće koje se nosi na groblje, mada može da označava i ljubav i istinu. Za tužne trenutke poklanjaju se i krinovi.