Danas sam otišla po ćerku u školu. Dok sam je čekala, nehotice sam čula razgovor majke jedne djevojčice sa učiteljicom. Za to vrijeme se djevojčica polako oblačila nedaleko od njih.

Učiteljica je bila vrlo nezadovoljna djevojčicom:

– Nemirna je, ne voli matematiku, stalno gubi olovke. Samo skače okolo, ne prestaje. Znate, ovo je škola, a ne vrtić.

Majka je slušala učiteljicu i bacala ljutite poglede na svoju ćerku.

– Čuješ li ti ovo? Dolazi ovamo!

Djevojčica je za to vrijeme nevoljno navlačila ljubičastu jaknu. Zatim se dugo borila s kapom, šalom i rancem. Na kraju je nerado prišla.

– Razumiješ li ti o čemu pričamo? Kako se to ponašaš? Moraću sve da ispričam tati.

Djevojčica je ćutke gledala u svoje čizme, ljubičaste kao i jakna.

– Može i otac da dođe u školu, sve ću mu ispričati – nastavi učiteljica.

– Odlično! Čuješ li? Tata će ti sutra doći u školu! – pobjedonosno završi majka.

Djevojčica je nastavila da posmatra čizme. Tako sama, naspram majke i učiteljice. A one udružene, s druge strane. Zajedno protiv nje, kao da su neprijatelji.

U toj situaciji, ja sam niko i ništa. Ne znam ni mamu, ni djevojčicu, ni učiteljicu, a kamoli tatu djevojčice, koga su htjeli da sutra dovuku u školu.

Ali, znam jedno! U trenutku kad se udružiš s nekim protiv svog djeteta, makar i na trenutak, čak i zbog sitnice i iz sasvim opravdanog razloga – u tom trenutku gubiš dijete.

Ne možeš biti na suprotnoj strani. Ne možeš igrati za suprotni tim.

Nikada. Čak i kada je dijete hiljadu puta krivo. Kada ste na istoj strani, onda je to vaš zajednički problem i zajedno ćete ga rješavati. Inače dijete ostavljate na cjedilu.

Sve što je u tom trenutku potrebno jeste da stanete na stranu djeteta. Čak i fizički. Napravite korak, sa sve svojom zbunjenošću i nelagodom, i pređite na njegovu stranu. Stanite pored djeteta. Ne budite na suprotnoj strani – već uz njega. Morate!

Budite zajedno u tome.

Da, Hjustone, imamo problem. Gubimo olovke i ne volimo matematiku. I skačemo. Hjustone, jesi li ti zec, kad toliko skačeš?

Ali, zajedno smo. Ljubičasta ekipa.