Jeste li znali da mnoge vlade širom svijeta imaju oštre stavove po pitanju dječjih imena koje dozvoljavaju?

Iako su Sjedinjene Američke Države dosta liberalne po tom pitanju, u zemljama poput Italije, Francuske, Novog Zelanda i Malezije zakonodavstvo je puno oštrije i država ima pravo odbiti ime djeteta ako smatra da ono iz nekog razloga nije prikladno. U nekim državama je čak i moguće da nakon odbijanja imena zakonodavac donese odluku o drugom, prikladnijem imenu za dijete.

Mnogi su takvi slučajevi tokom godinama dospjeli u medije, a mi vam donosimo 19 dječjih imena koja su roditelji pokušali dati djetetu, ali su odbijena. Neka će vas možda začuditi, neka nasmijati, a kod nekih smo se i mi iskreno zabrinuli za tu djecu.

1. Lucifer

Njemački par iz grada Kassela pokušao je 2017. godine dati svom sinu ime Lucifer, ali vlasti im to nisu dopustile. Prema njemačkim zakonima, vlada ima pravo odbiti određeno ime ako procijeni da bi ono moglo ugroziti djetetovo blagostanje na način da ga izvrgne izrugivanju ili ponižavanju. I mnoge druge zemlje su posljednjih godina počele odbijati upis ovog imena, jedino SAD odolijeva tom trendu, pa prosječno u spomenutoj zemlji dvadesetero djece godišnje nazovu tim imenom.

2. Prince William

Lokalni sud u Peripagnanu u Francuskoj odbio je prijedlog jednog para koji je svog sina htio nazvati Prince William s obrazloženjem da bi ga to ime izvrgnulo cjeloživotnom ruganju i maltretiranju.

3. Mini Cooper

Nakon što im je sud odbio ime Prince William, isti par je pokušao djetetu dati ime Mini Cooper. Nevjerovatno, ali i to ime je odbijeno. Nije poznato što se kasnije dogodilo s parom, ali nadamo se da je dijete dobro.

4. Talula Does the Hula From Hawaii

Porodični sud u Novom Zelandu oduzeo je starateljstvo jednoj porodici 2008. godine da bi djetetu promijenio ime Talula Does the Hula From Hawaii u nešto primjerenije. Tom prilikom je sudac izjavio sljedeće: “Sud je iskreno zabrinut za vrlo lošu prosudbu koju su djetetovi roditelji donijeli pri donošenju odluke o njegovom imenu. Ovo ime od djeteta stvara sprdnju i predstavlja mu veliki životni hendikep potpuno nepotrebno.”

5. Facebook

U meksičkoj državi Sonori očigledno su jako popularne društvene mreže, jer je lokalni sud u posljednjih nekoliko godina intenzivno odbijao prijedloge. Twitter, Yahoo i Email su neki od njih, a prošle godine jedan je par htio svoje dijete nazvati Facebook. Ali, iako Meksiko nije naklonjen ovakvom načinu imenovanja djece, neke druge države to smatraju prihvatljivim. Tako je u Egiptu jedan otac 2011. godine svoju kćer nazvao Facebook, jer je time htio odati počast ulozi koju je društvena mreža imala u revoluciji u toj zemlji.

6. Venerdi

Italijanski sud je 2007. godine naredio paru da promijeni ime sina kojeg su krstili kao Venerdi (na italijanskom to znači petak). Argument suda je bio da to ime podsjeća na lik iz knjige Daniela Defoa “Robinson Crusoe” i da se time krši pravilo da ime ne smije biti sramotno ili ridikulozno. Advokat para je tada izjavio da je par htio neobično i rijetko ime za svog sina, ali da nisu smatrali da ime dana u sedmici ulazi u ovu kategoriju, a da za knjigu nisu ni znali. Ali, sud nije popustio. Na kraju je sud tražio da se dječaka nazove Gregorio, jer je rođen na dan toga sveca.

7. Lucía

Kalifornija je prije dvadesetak godina donijela zakon po kojem je zabranila imena koja imaju naglaske. Novinar Louis Freedberg koji je tada radio za novine San Francisco Chronicle opisao je problem na koji je naišao kada je pokušao upisati ime svoje djevojčice kao Lucía na njen rodni list. Sud mu je dopustio da na kraju upiše ime Lucia, ali je to promijenilo izgovor imena i prema mišljenju novinara nepotrebno uticalo na kulturološki izraz njegove porodice.

8. Anal

Iako je teško povjerovati da bi nekome moglo pasti na pamet ovako nazvati dijete, ovo ime nalazi se među zabranjenim imenima u registru imena na Novom Zelandu. Vjerujemo da je razlog, između ostaloga, i kriterij koji traži da ime ne vrijeđa razumne ljude.

9. Osama Bin Laden

Turski par koji živi u Colognu pokušao je 2002. godine nazvati svog sina Osama Bin Laden, ali sud je odbio taj prijedlog s objašnjenjem da ime ne bi bilo prihvaćeno ni u Turskoj i da ima previše očitih povezanosti s događajima 11. septembra 2001. godine. Iz istog razloga sud je u nekoliko navrata odbio upisati i ime Adolf Hitler.