Kupci su preplavili supermarkete kako bi nabavili sredstva za dezinfekciju ruku, jer se epidemija koronavirusa u Sjedinjenim Državama pogoršala, a polica su ostale prazne, bez proizvoda za dezinfekciju, piše Daily Mail.

Amazon je čak zabranio prodaju kod 10.000 korisnika, jer su dizali cijene kako je rasla prodaja takvih proizvoda zbog panike oko koronavirusa.

Dok stručnjaci za javno zdravstvo savjetuju da je rutinsko i učinkovito pranje ruku sapunom i vodom najbolji način da upozorite na bakterije od koronavirusa, postoji način da napravite vlastito sredstvo za dezinfekciju ruku onda kada jednostavno niste u prilici doći do sudopera.

Sve što vam je potrebno jesu alkohol i aloe vera.

“Kućno izrađeni gelovi za dezinfekciju ruku jednako su učinkoviti kao i kupovni, sve dok koristite preporučeni postotak alkohola. To je ujedno i dobar način za borbu protiv pojedinaca željnih profita koji dižu cijene takvih proizvoda”, poručio je doktor David Agus.

Kućni gel treba sadržavati najmanje 60 posto alkohola. Savjetuje kako bi trebali koristiti izopropilni alkohol, ali i etanol će poslužiti svrsi. Kako biste zaštitili kožu od negativnih učinaka alkohola, u sredstvo bi trebalo dodati gel aloe vere te nekoliko kapi esencijalnog ulja kako bi miris bio privlačniji.

“Ako ste ga dobro napravili, učinkovit je kao i sapun s vodom. Znamo da djeluje, samo pazite da sadrži dovoljno alkohola”, kazao je doktor Stephen Morse, epidemiolog sa Univerziteta Kolumbija u New Yorku.

Za kućni gel treba vam 2/3 šoljice alkohola koji ćete umiješati u većoj posudi s 1/3 šoljice gela aloe vere te 5 do 10 kapi esencijalnog ulja po izboru. Smjesu možete preliti u bočicu kako biste ga uvijek imali pri ruci kad izlazite iz kuće.