U današnje vrijeme vlada epidemija govorno-jezičkih poremećaja kod djece, a naši mališani najviše imaju problema sa izgovorom glasova: s, z, r, l, c, ističe logoped Jelena Ljubomirac.

Ona je jedini logoped zaposlen u osnovnoj školi na području Banjaluke, i to u OŠ „Aleksa Šantić“ u Rosuljama. S obzirom na veliku potražnju za logopedskim tretmanima u gradu, kako u javnim ustanovama, tako i kod privatnika, možemo slobodno reći da je ova škola privilegovana što ima svog stručnjaka, koji svaki dan vežba sa đacima.

Jelena Ljubomirac upozorava da su kod djece najučestalije poteškoće u izgovoru, a pored toga učenici imaju teškoće i u savladavanju nastavnih sadržaja, u čitanju i pisanju.

– Mogu reći da je stanje alarmantno i da u društvu postoji velika potreba za logopedom. Artikulacione teškoće su najzastupljenije u prvom razredu. Prema istraživanju koje sam uradila u školi, nepravilan izgovor glasova ima oko 70 odsto prvačića – naglašava Ljubomirac.

Ona ističe da mnogi roditelji, nažalost, nisu svjesni kako njihovo dijete ima problem, zbog čega odlažu posjetu stručnjaku.

– Živimo u doba savremene tehnologije, gdje se živa riječ malo koristi, ali važno je znati da nju ništa ne može zamijeniti. Upravo je to uzrok velikog broja djece sa artikulacionim poremećajima, slaba komunikacija s roditeljima u najranijem dobu, nema interakcije, sve se svelo na gledanje tableta i telefona putem kojih dijete samo sluša, ali ništa ne izgovara, što mnogo utiče na njegov govorno-jezički razvoj – precizira ona.

Kako u školi ipak radi na pola norme, logopedske tretmane organizuje uglavnom za učenike za koje je utvrđeno da imaju najteže i najkompleksnije probleme, koji izgovaraju nepravilno već grupu glasova.

– Potrebe su daleko veće, ali nisam u mogućnosti svima da se posvetim, jer radim samo na četiri sata. Pored rada sa učenicima nižih razreda, tretmane imam i sa dvoje djece sa disleksijom u 5. i 6 razredu. Poremećaj čitanja utiče na sve aspekte života; ne samo što predstavlja teškoću prilikom savladavanja gradiva, nego dijete zbog toga postaje nesigurnije. Zato djecu treba uvijek ohrabrivati, podsticati da budu što bolji, da se trude, prije nego ih kritikovati – savjetuje Ljubomirac.

Škola bi uskoro kao donaciju trebalo da dobije Beringerov aparat, što bi trebalo značajno da unaprijedi logopedske tretmane sa djecom i smanji period korektivnog rada.

– Aparat pruža višestruke mogućnosti, radi po principu mikrofona i slušalica. Logoped izgovara, a dijete kroz slušalice dobija čist glas, jasnije ga čuje i može precinije da izgovori. Aparat se ne koristi samo kod djece sa govorno-jezičkim teškoćama, već i kod djece sa slušnim oštećenjima, koja usljed toga imaju govorno-jezičke teškoće, kao i kod djece sa poremećajima čitanja. Aparat je u mnogo čemu koristan, pruža velike mogućnosti i doprinijeće nam mnogo u radu, pogotovo imajući u vidu da smo jedina škola koja ima logopeda – govori ova djevojka, koju su djeca u školi mnogo zavoljela.

Direktorka Svjetlana Radusin smatra da bi svaka škola trebalo da ima svog logopeda, i to na puno radno vrijeme, s obzirom na sve veći broj djece s problemima u izgovoru.

– Privatni logopedski tretmani su skupi, a u državnim se dugo čeka na termin. Grehota je zato da naš logoped nema i drugu polovinu radnog vremena. Treba obezbijediti da jedan logoped radi makar u dvije susjedne škole – zaključila je Radusin.

Humanitarni koncert

Sa željom da se pomogne u opremanju logopedskog kabineta u OŠ “Aleksa Šantić”, kao i obnovi školskih bibiloteka, u Banskom dvoru u četvrtak će biti održan humanitarni koncert “Od djece djeci” od 20 časova. Koncert će izvesti najbolji učenici Muzičke škole “Vlado Milošević”, a ulaznice koštaju pet maraka. Događaj organizuje Rotari klub “Gloria” Banjaluka.

Obratite pažnju na svoje dijete

Ako dijete do pete godine ne izgovara pravilno sve glasove, treba potražiti stručnu pomoć, pojašnjava Ljubomirac.

– Posebno bih istakala da je rana intervencija, rano otkrivanje, od presudnog zanačaja za uspjeh. Zato pozivam sve roditelje da obrate pažnju na govorno-jezički razvoj svoje djece, na obim rječnika i izgovor glasova kako bi se na vrijeme moglo djelovati. Ukoliko primijete bilo kakvo odstupanje neophodno je da se jave logopedu, jer je prevencija i rano djelovanje jedan od ključnih faktora uspjeha – kaže ona.

(srpskainfo)