U jeku epidemije korona virusa, svjesni smo kako je pravilna priprema i pridržavanje zdravstvenih smjernica pola zdravlja. Kao mjera prevencije širenja virusa, mnogi su građani stavljeni u izolaciju ili su se sami odlučili na istu. U nastavku otkrivamo kako se što bolje pripremiti za kućnu izolaciju, te koje namirnice treba odabrati.

Korona virus se nemilosrdno širi Evropom, te je doveo do toga da su u mnogim zemljama podignute mjere opreza kako bi se suzbilo njegovo širenje. Jedna od mjera je odlazak u samoinicijativni ili nametnuti karantini u slučaju povećanog rizika od obolijevanja.

Koje namirnice odabrati?

Za početak, važno je obezbijediti se osnovnim kuhinjskim namirnicama: Brašnom, soli, šećerom i uljem. Uz njih neka se nađu jaja (minimalno 20 komada) i trajno mlijeko. Navedene sastojke možete koristiti kako bi napravili domaći hljeb ili pecivo, a u zalihu je dobro uključiti tost ili dvopek. Od preostalih namirnica korisno je obnoviti zalihu pašteta, mesnih doručaka i konzervisane ribe, poput tuna i srdela.

Meso

Što se mesa tiče, mljeveno meso je veoma zahvalno budući da je pogodno za izradu različitih jela. Uz njega, u zamrzivaču se mogu naći i piletina, te zamrznuti riblji proizvodi. Što se povrća tiče, obezbijedite se dvjema namirnicama koje se vrlo jednostavno skladište, krompirom i grahom, te onim koje je već prethodno smrznuto, poput mrkve i graška.

Higijenske potrepštine

Obnovite zalihu higijenskih potrepština. Provjerite imaš li dovoljno higijenskih proizvoda u domaćinstvu poput sapuna, sredstva za čišćenje ruku, toaletnog papira, ženskih proizvoda za njegu. Takođe, provjerite da li su vaše zalihe sredstava za čišćenje na minimumu. Ako jesu, pravo je vrijeme da ih obnovite!

Ako vam je pripisano redovno uzimanje lijekova, obavezno se obezbijedite dovoljnom količinom istih. Takođe, provjerite stanje vaše kutije prve pomoći, te je na vrijeme obezbijedite potrebnim sitnicama poput gaza, zavoja i flastera.