Sad je pravo vrijeme da zasadite ovaj prelijepi cvijet koji opstaje u svim uslovima…

Prkos, poznat i pod nazivom portulak je veoma otporna baštenska biljka. Ime je dobila, jer prkosi svim vremenskim, ali i drugim nepovoljnim uslovima. Cvjeta neprekidno, od juna do prvih mrazeva.

Gdje god da bacite sjeme, ono će se primiti i na tom mjestu će izrasti najljepši cvjetovi koji će krasiti ekesterijer od juna do prvih mrazeva.

Povoljno vrijeme za sađenje prkosa, iz sjemena ili sadnica su mart i april. Sadi se u kamenjare, cvjetne gredice ili u cvjetne leje u vrtovima. Na sunčanim terasama, balkonima ili prozorima može da se gaji i u saksiji, žardinjeri, sandučiću.

Jedino što je neophodno je da im obezbijedite dobru drenažu. Ukoliko ih sadite u saksije, na samo dno stavite malu količinu pijeska. Zalivanje prkosa je rijetko, eventualno preko ljeta za vrijeme velikih vrućina.

Ova biljka se i sama razmnožava. U vrtu gdje padne sjeme, koje može da preživi zimske uslove, prkos će nići i sljedeće godine samo malo kasnije, tek u maju. Ako neko želi da iskorijeni ove biljke nastaje mali problem, jer jako osipaju sjeme, i potrebno je nekoliko godina da se iskorijene do kraja.

Ne postoji osoba kojoj uzgajanje ove biljke nije uspjelo.

Njegovi cvjetovi se otvaraju sa prvim zracima sunca, a skupljaju kada padne mrak.

Cvjetovi prkosa su jednobojni ili šatirani, u raznim bojama: bijeli, žuti, narandžasti, roze, crveni, ljubičasti, a same latice se mogu razlikovati od talasastih do ravnih.

Ima crvenkastu zeljastu stabljiku i igličaste, mesnate, kratke listiće,  a raste u visinu od 10 do 15 centimetara.