Zbog trenutnog vanrednog stanja u našoj zemlji, rafovi u radnjama se brzo prazne, jer ljudi ne znaju koliko će ova situacija trajati, pa žele da imaju zalihe.

Ako kojim slučajem niste uspjeli da pronađete kvasac, mi vam nudimo nekoliko prijedloga kako ga možete napraviti sami kod kuće.

Sastojci za kvasac od voća:

1 jabuka
750 g oštrog brašna
520 ml vode

Priprema:

Jabuku prepolovite na pola, izvadite jezgro, te narendajte u jednu posudu. Pola kg brašna pomiješajte s 350 ml vode, dodajte jabuku, te sve dobro zatvorite u teglu. Nakon tri dana smjesa će narasti i pojaviće se mjehurići. Pola smjese bacite, a drugu polovinu u posudi pomiješajte s 250 g brašna i 170 ml vode. Smjesu dobro zatvorite u teglu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kada se pojave mjehurići, vaš kvasac je spreman za upotrebu.

Za savršen hljeb vam je potrebno 250 g kvasca, a ostatak smjese nastavite da održavate dodavanjem brašna i vode potrebnih da smjesa bude rijetka.

Kvasac od žitarica

Prvi dan pomiješajte 20 g brašna i 20 ml vode da dobijete homogenu smjesu. Drugi dan pomiješajte još 20 g brašna i 20 ml vode, pa još dva puta tokom dana dobro promiješajte smjesu.

Treći dan dodajte još 30 g brašna i 30 ml vode, pa tokom dana promiješajte još dva do tri puta. Četvrti dan sklonite polovinu smjese, te ponovite postupak od trećeg dana. To isto uradite i peti i šesti dan. Sedmog dana vaš kvasac je gotov i spreman za upotrebu.

Kvasac od krompira

Dobro skuhajte jedan krompir koji ste ishekli na kockice. Iscuhedite ga, ali sačuvajte vodu od kuhanja. Krompir pomuhešajte s jednom kašičicom soli i jednom kašičicom šećera.

Ostavite da se smhesa ohladi, pa dodajte 1/4 vode od kuhanja. Smhesu ostavite nekoliko dana da odstoji.

Kvasac za tijesto

200 g integralnog brašna
1 dcl tople vode
1 kašičica meda

Priprema:

Pomiješajte 50 g integralnog pšeničnog brašna i 1 dcl tople vode.

Dodajte 1 kašičicu meda ili ječmenog slada. Promiješajte i sipajte u staklenu teglu, pokrijte platnenom krpom i ostavite da stoji na toplom mjestu. Sutradan promiješajte i ponovo pokrite.

Trećeg dana uveče kad se pojave mjehurići dodajte 150 g brašna i 1,5 dcl vode. Dobro promiješajte i teglu ponovo pokrijte.

Četvrtog ili petog dana smjesa će biti spremna za pripremu tijesta. Uzeti 1 šolju kvasca, a ostatak (ostavite u staklenoj tegli) i držite zatvoreno u frižideru.