Mjerama ograničenog kretanja zbog pandemije korona virusa najviše je pogođena starija populacija, koja je prinuđena na život u kućnoj izolaciji. Kako da u takvim uslovima, ipak, kvalitetno upotpune vrijeme, ali i da se zabave?

Višestruka korist

Psiholozi starijim osobama preporučuju društvene igre, koje su višestruko korisne, naročito za jačanje mentalnih i kognitivnih sposobnosti.

Društvene igre, kažu psiholozi, odličan su izbor za starije, naročito u uslovima izolacije, jer im mogu vratiti osjećaj pripadnosti i ponovne socijalne inkluzije. Svako treba igrati ono što voli i zna – remi, tablić, tač, jamb, šah, “ne ljuti se, čovječe”… Mogu se uključiti i ostali članovi porodice. Bilo kakva angažovanost u tom smislu bolja je nego nikakva.

Za jačanje kognitivnih funkcija najbolje su ukrštene riječi pa starijima psiholozi preporučuju da ih rješavaju u paru. Društvene igre na neki način mogu kompenzovati situaciju u kojoj su se našli, a dragocjeno je bilo kakvo mentalno naprezanje, mozganje, sabiranje…

Nova šansa

Psiholozi savjetuju da svaku situaciju treba gledati kao novu šansu i ovu priliku iskoristiti da radimo ono što ranije nismo radili i što nas relaksira.

Ljudima će tako brže proći vrijeme, manje će razmišljati o onome što se dešava oko njih, a u krajnjoj liniji, cilj je da se zabave. To treba biti vid relaksacije.

Izvor radosti

Postoje osobe koje se vole takmičiti, društvene igre su prilika da održe taj duh, pa makar i u ovim okolnostima, dodaju psiholozi. Bilo bi odlično ako to mogu ustaliti kao rutinu, da svakog dana igraju društvene igre u približno isto vrijeme. To može biti izvor radosti i zadovoljstva. Ljudi uglavnom nisu imali vremena da igraju društvene igre. I ono što je možda najvažnije, ne treba razmišljati dugoročno, već se fokusirati na sadašnji trenutak.