Kuhinjski ostaci mogu predstavljati blago ukoliko ih iskoristite na pravi način.

Kafa

Da biste osvježili cipele, stavite nekoliko kašičica suhe kafe u cipele i ostavite preko noći. Kafa će upiti sve neprijatne mirise.

Da biste se riješili mirisa sa vaših ruku, npr. od bijelog luka, sve što treba učiniti je navlažiti ruke, a zatim u njih utrljajte malo kafe, a svi mirisi će nestati.

Kafa u kombinaciji sa kokosovim uljem i smeđim šećerom predstavlja odličan domaći piling.

Kao đubrivo za cvijeće: Dodajte kafu u zemlju i vidjećete kako će vaše biljke lijepo početi da rastu.

Limunova kora

Kiselost limuna djeluje kao sredstvo za izbjeljivanje, osim toga, vitamin C podstiče proizvodnju kolagena, a esencijalna ulja sadržana u pilingima imaju adstrigentna svojstva. Svježom oguljenom korom treba trljati tamne mrlje na koži i po mogućnosti uveče prije spavanja i ujutro isperite.

Napomena: Izbjegavajte sunce nakon nanošenja limuna na kožu.

Takođe, žućkasti nokti od laka za nokte vratiće prirodnu boju nakon nekoliko dana svakodnevnog trljanja limunovom korom. Slično tome, možete da očistite zube.

Antibakterijska kupka za stopala protiv znojenja: dodajte limunovu koru u posudu sa vodom, dodajte malo sode bikarbone i namočite stopala. Kupka ima bakterijska svojstva u kombinaciji sa osvježavajućim mirisom, a osim toga, voćne kiseline pomoći će nježnoj eksfolijaciji kože.

Za čišćenje predmeta od nerđajućeg čelika, hroma i mesinga: slavine i drugi elementi jednostavno se čiste trljanjem limunovom korom i ispiranjem vodom da bi dobili savršen sjaj. Ako na njima ima mrlje i fleka, prvo ih uronite u so.

Čaj

Za natečene oči: čaj sadrži mnogo tanina koji smanjuju oticanje. Obloge za oči pripremite od ohlađenog crnog ili zelenog čaja. U tu svrhu koristite pamučne tufere. Takođe možete koristiti čaj u kesicama. Još vlažne kese stavite na umorne kapke da biste se oslobodili crvenila i gorućih očiju. Treba voditi računa da čaj ne bude aromatiziran, jer može nadražiti oči.

Da osvježite namještaj: vlažnom kesicom od crnog čaja takođe možete obrisati tamni drveni namještaj i podove dajući im novi sjaj.

Za čišćenje prozora bez pruga: prilikom pranja prozora, ne zaboravite da ubacite čaj u vodu. Takav postupak će pružiti prekrasan sjaj bez pruga. Ne zaboravite da koristite meku krpu za poliranje.

Da biste se riješili rđe: Tanin sadržan u čaju sprečava formiranje rđe, zbog čega ga sigurno možete oprati pribor za jelo i druge predmete podložne rđi.

Kora banane

Za poliranje cipela: istrljajte cipele korom od banane. Zatim uzmite meku krpu i temeljno polirajte obuću. Prirodna ulja koja se nalaze u koži pomoći će da sačuvate cipele i učinite ih sjajnim i urednim.

Za bijele zube: kora banane je bogat izvor kalijuma, magnezijuma, fosfora i kalcijuma – jedinjenja koja blagotvorno djeluju na naše zube. Zbog toga se preporučuje masirati unutrašnjim dijelom kore oko 2 minuta. To je brz i prirodan način za bijele zube.

Ljuske jaja

Za đubrivo: Ljuske jaja su bogate kalcijumom i drugim mineralima koji pomažu biljkama da rastu u bašti. Izmrvite ljuske jaja na male komade i sipajte u svaku rupu prije sadnje. Zatim svake dvije nedjelje pospite po biljci.

Kora jabuke 

Ovo sirće je sjajno u prelivima za salatu, ali je i odlično sredstvo za ekološko čišćenje i njegu tijela. Stavite koru u litarsku teglu, zavrtite i stavite u frižider. Čim skupimo dovoljno, oko 3/4 tegle, napunimo je svježom vodom (1 kašika šećera po čaši vode. Pokrijemo je gazom i ostavimo 2 nedjelje na toplom i tamnom mjestu. Nakon 14 dana procijedite sirće kroz gazu i sipajte u tamnu staklenu bocu.

Kora od krastavca

Ako imate problem da se riješite dosadnih mrava, možete koristiti koru krastavca. Sve što treba da uradite je da pronađete mjesto gdje se insekti vraćaju kući i tamo stavite koru. Mravi ne vole krastavac.