Za razliku od Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, koji je odlučio da se u martu zbog novonastale situacije sa virusom korona boravak u vrtićima plati upola manje, u privatnim vrtićima na području grada još se ne zna za koliko će biti umanjeno plaćenje.

Naime, kako kaže Kristina Perać iz privatnih predškolskih ustanova u Banjaluci, plaćanje boravka u vrtićima je interna stvar koja zavisi od ustanove do ustanove.

“U našim ugovorima prema korisnicima nije predviđena klauzula koja obuhvata trenutno stanje. O plaćanju za naredni period roditelji će dobiti obavještenje od svake ustanove posebno”, kazala je Peraćeva.

Prema njenim riječima, većina privatnih vrtića će najvjerovatnije tražiti da roditelji uplaćuju samo rezervaciju za april. Visina rezervacije je različita od ustanove do ustanove.

“Što se tiče maja i juna, iskreno se nadamo da će se situacija do tada smiriti, jer su nadležni organi na vrijeme reagovali i preduzimaju sve mjere da se epidemija drži pod kontrolom. Iskoristila bih ovu priliku da apelujem na naše roditelje i mališane da ostanu u svojim kućama i time sačuvaju, kako svoje, tako i zdravlje svojih sugrađana”, ističe Peraćeva.

Iz privatne predškolske ustanove “Andrej & L.B.” Banjaluka kažu da će, imajući u vidu novonastalu situaciju, prvi radni mjesec po okončanju zabrane rada roditelji korisnici usluga njihove ustanove imati  umanjene cijene po osnovu prekida rada u martu.

“Uplata za april izrađivaće se na osnovu partipacije koja se odnosi na izostanak djeteta u trajanju od 30 dana“, kazao je Sanjin Buzađija, direktor ove ustanove.

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, istakla je da se boravak djece u sistemu državnih vrtića iz sastava ovog centra za april neće se plaćati, dok će račun za mart biti umanjen za 50 odsto.

“Roditeljima koji su uplatili cjelokupan iznos za boravak djeteta u vrtiću za mart umanjenje će se uračunati za prvi sljedeći mjesec za koji se bude plaćala cijena boravaka djeteta u vrtiću”, kazala je ona.

Dodala je da,  ukoliko roditelj odluči da ispiše djete iz vrtića,  a platio je boravak mališana u vrtiću, sredstva će mu biti refundirana.

Kako je navela, nijedno dijete juče nije dovedeno u vrtić “Marija Mažar”, u kojem je banjalučki Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje organizovao rad zbog smještaja djece za čije čuvanje ne postoji alternativa. Dodala je da vozači i kombi Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje pomažu Centru za socijalni rad Banjaluka da dostavljaju namirnice socijalno ugroženom stanovništvu.

Sanja V., majka jedne djevojčice koja ide u privatni vrtić, rekla je da u privatnim vrtićima očekuju da plate iako djeca ne idu u vrtić, jer se tako čuva mjesto.

“Znači, treba da platimo nešto što ne koristimo, a neki od nas moraju da plate čak i  za dvoje djece.  Šta će se desiti ukoliko ne platimo, djecu će nam ispisati”, pita se ona.

Podsjetimo, zbog uvođenja vanrednog stanja uzrokovanog pandemijom virusa korona zatvoreni su  vrtići, škole i fakulteti, a prema najavama, nastave u školama najverovatnije neće biti do kraja školske godine.

(nezavisne)