U skladu sa preporukom SZO, vakcinacija prema obaveznom kalendaru treba da se održava sve dok mjere odgovora na COVID-19 to dopuštaju, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

– Uputili smo preporuke svim vakcinalnim centrima u Republici Srpskoj da nastave proces imunizacije uz obavezno poštovanje preporučenih mjera za prevenciju infekcije COVID-19 u zdravstvenim ustanovama.

Vakcinalni centri treba da evidentiraju svu djecu ukoliko su propustila vakcinaciju, te da naprave plan za nadoknadu propuštenih doza vakcina kod te djece.

Ovom prilikom obavještavamo sve građane da je okončan proces nabavke vakcina koje u ovom trenutku nedostaju, te da će čim budu dostavljene Institutu, biti i distribuisane vakcinalnim centrima u RS – navodi se u saopštenju.

U IJZ dodaju je zbog širenja oboljenja COVID-19 uzrokovanog virusom korona SARS-CoV-2, u Republici Srpskoj preduzet  veliki broj mjera s ciljem smanjenja širenja virusa i smanjenja uticaja na zdravstveni sistem, uključujući preusmjeravanje zdravstvenih resursa na odgovor na COVID-19.

(srpskainfo)