Sada je veoma važno da posebno brinemo i o njezi kože ruku, kako ne bismo napravili direktan put za ulazak bakterija i virusa u organizam.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a povodom pandemije virusa korona, od velike važnosti je da sada često peremo ruke, kako bismo se zaštitili.

Međutim, na taj način, ukoliko uporedo ne vodimo računa o njezi kože, možemo stvoriti još jedan kanal za brži ulazak bakterija i virusa u organizam.

Naime, usljed čestog izlaganja agresivnim sapunima i alkoholnim sredstvima, koža na rukama puca, te se stvaraju šupljine i ranice koje prave direktan put za prodor nečistoća u tijelo. Zato je veoma važno da nakon pranja ruku, ne zaboravimo da nanesemo zaštitnu kremu, ali i da reagujemo na prve znake oštećenja.

Dermatolog dr Sara Hogan iz američkog Medicinskog centra UCLA, dala je nekoliko veoma praktičnih savjeta kako da peremo i njegujemo ruke i liječimo posljedice prekomjernog pranja ruku, kao što su bol, crvenilo, perutanje i svrab.

Na koji način pranje ruku oštećuje našu kožu?

Na površini kože nalaze se ulja i voskovi koji je štite od spoljnih negativnih uticaja i održavaju njenu prirodnu vlažnost.

Sapunica koja nastaje prilikom pranja ruku sapunom, ruši ovu prirodnu barijeru, te ukoliko ne nanesemo odgovarajuću kremu, koža postaje veoma suha, svrbi i peruta se. U težim slučajevima dolazi i do pucanja i stvaranja pukotina na koži.

Ljudi skoji su skloni ekcemima, mogu da se suoče sa težim oblicima simptoma.

Kako bi trebalo da peremo ruke kako bi izbjegli problem?

Izaberite blag sapun, bez mirisa, kako biste otklonili prljavštinu. Takođe, izbejgavajte gustu pjenu, jer ona uklanja korisna ulja sa kože.

Perite ruke toplom, ali ne vrućom vodom, najmanje 20 sekundi, zatim dobro isperite i utapkajte višak vode peškirom. Na suhe ruke odmah nanesite hidratantnu kremu, koja bi uvijek trebalo da vam je pri ruci.

Šta bi trebalo izbjegavati ukoliko dođe do oštećenja kože?

Svi proizvodi koji sadrže mirise mogu da iritiraju osjetljivu, ispucalu kožu. Kreme i masti su bolji od losiona, a vazelin i dalje najefikasnije vlaži kožu.

Sredstvo za čišćenje ruku sa hidratantnom bazom čuva kožu ruku, ali nije efikasno u borbi protiv virusa!

Pored nanošenja kreme, šta bi još trebalo preduzeti u zaštiti kože?

Noću, prije odlaska u krevet, trebalo bi nanijeti hidratantnu kremu i zatim navući pamučne rukavice kako bi omogućili veću apsorpciju. Takođe, korisne su i maske za hidriranje kože koje se drže po 20 minuta, a zatim isperu.