Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske upozorilo je voćare na novi mraz koji se prema informacijama dobijenim od Republičkog hidrometeorološkog zavoda očekuje u noći sa utorka na srijedu i sa srijede na četvrtak.

Očekuje se pojava jakog mraza, pa voćarima savjetujemo da se na vrijeme pripreme s obzirom da se većina voćnih zasada nalazi u fazi početka ili punog cvjetanja. Najjači mraz očekuje se u srijedu ujutro, kada će nakon izvedravanja doći do pojave niskih temperatura koje će se kretati u rasponu od -1 do -4 stepena Celzijusa – naveli su u ovom ministarstvu.

Podsjetili su da je prema preporukama stručnjaka u zasadima koji nemaju antifrost-sisteme niti frost bustere potrebno zadimljavanje voćnjaka paljenjem bala slame, grana ili piljevine, a najbolje je paliti veći broj manjih vatri.

Pored zagrijavanja, korisna je i primjena Progerbalina ili Promalina u dozi od 1,2-2,4 litar po hektaru u kombinaciji sa preparatima na bazi amonokiselina (npr. Bioplex, Drin i sl.) 24 časa prije najavljenog mraza ili najkasnije 5 časova nakon mraza.

– Ukoliko se tretman radi prije mraza, potrebno je povesti računa da se uradi u toplijem dijelu dana. Za više savjeta poljoprivrednici mogu posjetiti internet stranicu Savjetodavna Srpske pssrs.net ili pratiti objave na društvenim mrežama Ministarstva i Savjetodavne Srpske – ističu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.