Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić na konfrenciji za novinare u Banjaluci rekao je da je testirano 316 osoba, od tog broja na virus korona pozitivno je 25.

Dvadeset jedna odosoba je iz kontakta ili porodičnog žarišta, a četiri nisu navele izvor zaraze, što će biti ispitano.

Kada se radi o ovim osobama, 14 je iz Banjaluke, šest iz Šipova, tri iz Laktaša i po jedna iz Ribnika i Teslića. Šesnaest je muških I devet osoba ženskog pola.

Osam osoba je na hospitalizaciji i imaju simptome COVID-19, a ostali su smješteni u izolaciju u skladu sa procedurom.

Kada je u pitanju trenutno stanje u Kliničkom bolničkom centru RS, 39 osoba je na odjeljenju sa težom kliničkom slikom, šest je na respiratoru, a devet trenutno u izolaciji, odnosno broj pacijenata na Odjelu pulmologije sa lakšom kliničkom slikom je 35, ukupan broj osoba na klinici je 89.

Broj oporavljenih osoba je 22.

Naveo je da je najviše oboljelih u Banjaluci, njih 186. 

Iz zdravstvenog nadzora izašlo je 12.170 osoba.

Zaraza se proširila selima

U karantinskom smještaju na Rači je 21 osoba, u Karakaju jedna, u Bosanskom Brodu je 69, Bosanskom Šamcu 18 i Bosanskoj Gradišci 83 osobe.

Ministar Šeranić je rekao i da je urađena procjena epidemije, te da se ne bilježi eksponencijalni rast.

– Podaci sada pokazuju da imamo određen broj osoba koje nam dolaze iz seoskih područja i ono što je važno je da se ljudi ne smiju okupljati niti u vanjskoj sredini u samim seoskim područjima. Dešava se da oni ne odlaze jedni kod drugih u kuće, ali se skupljaju po dvorištima i to se mora izbjegavati, to je protiv preporuka koje imamo i upravo su nam pojedina žarišta u ovom slučaju pokazala takve situacije i što je loše imamo zaražene osobe koje su starosno preko 80 godina i koje dolaze upravo iz tih žarišta i moramo biti svjesni da svako ko je mlađe ili srednje životne dobi može da ugrozi onog ko je stariji – rekao je Šeranić.