Na koja mjesta i predmete treba da obratite posebnu pažnju?

Dezinfikujemo i peremo ruke, pokušavamo da nosimo maske i rukavice, ali takođe morate imati na umu da dezinfikujete predmete za domaćinstvo, jer korona virus može da ostane na njima nekoliko dana!

Na šta treba obratiti posebnu pažnju? Pogledajte 10 stvari koje je potrebno svakodnevno sanirati…

Prekidači za svjetlo

Kao i kvake na vratima, i prekidači za svjetlo, posebno oni na izlazu, moraju se dezinfikovati i to nekoliko puta dnevno. Nakon ulaska upalićemo svjetlo u hodniku i ostaviti opasne viruse.

Ulazne kvake i kvaka na kupatilu

Ovo su najopasnija mjesta. Nakon ulaska u kuću, dodirujemo i spoljašne i unutrašnje kvake vrata, a zatim i kvaku kupatila. Tek kada smo u kupatilu, temeljno peremo ruke, ali sve viruse i bakterije ostavljamo na ručicama vrata. Stoga je ove ručke potrebno dezinfikovati nekoliko puta dnevno.

Ključevi

Ovo je još jedan predmet koji zaboravljamo da dezinfikujemo. I ključevi od automobila i kuće moraju se dezinfikovati kada se vratite kući. Najbolje je prije nego što ih stavite na fiksno mjesto da ne ostavljaju viruse na drugim mjestima u kući.

Telefoni

Mobilni telefoni su stalno s nama, u šetnji, u prodavnici, u apoteci. Kad dođete kući, morate ih dezinfikovati. Takođe ne zaboravite da dezinfikujete mjesta gdje odlažete telefone, tamo možete ostaviti i viruse.

Tastatura

Trenutno većina nas radi od kuće, često naša djeca koriste isti računar. Vrijedno je dezinfikovati i tastaturu i miša barem jednom dnevno.

Naočare

Koliko puta dnevno stavljamo naočare, skidamo ih, obrišemo, ponekad ih nesvjesno ostavimo negdje u kući? Isto se odnosi i na sunčane naočare, koje skidamo i stavljamo iznova. Obavezno ih dezinfikujte.

Tašne

Da li ste se sjetili da dezinfikujete torbe? Uostalom, stalno ih dodirujemo, otvaramo, zatvaramo, stavljamo na rame. Takođe, odlažemo na različita mjesta.

Novčanik i platne kartice

Ovdje se pojavljuje isti problem kao i sa telefonom. Koristimo platne kartice, kovanice i papirne novčanice. Vrijedno je prskati sve antivirusnim proizvodima.

Volan

Svakodnevno obrišite volan automobila dezinficijensom. To je savršeno mjesto za sakupljanje mikroba!

Pakovanja od plastike i folije iz prodavnice

Takođe ne zaboravite da nakon kupovine i pranja ruku izvadite sve iz plastične ambalaže i stavite u čistu ambalažu kod kuće. Na folijama može biti mnoštvo virusa i bakterija koje ljudi ostavljaju u prodavnici. Takođe, povrće i voće se mora oprati nakon što sve donesete kući.