Kako bi trudnicama i porodiljama najbolje pojasnili kakve su procedure na Univerzitetskom-kliničkom centru tokom vanredne situacije, Udruženje “Djeca, roditelji i porodilje” iz Banjaluke zatražilo je informacije o tome iz ove zdravstvene ustanove.

Zvanične odgovore koje su dobili iz Klinike za ginekologiju i akušersto, “DRIP” je objavio na svojoj Fejsbuk stranici.

– U vanrednom stanju su, ukoliko je sve u redu sa trudnoćom, kontrole prorijeđene, ne značajno, ali ipak jesu. Međutim, ukoliko trudnica ima bilo kakve tegobe neophodno je da se odmah javi u Kliniku za ginekologiju i akušerstvo Banjaluka bez obzira na termin koji je dogovoren za redovan kontrolni pregled – poručili su iz ove Klinike.

Napomenuli su i da do daljnjeg nije moguće prisustvo osobe od povjerenja na porodu.

Procedura za pregled trudnica

Ukoliko se radi o zdravoj trudnici i urednoj trudnoći, a trudnica želi da joj se obavi kontrolni pregled, potrebno je da se javi na jedan od sljedećih brojeva telefona: 051/342-846, 051/342-847, 051/342-848.

Nakon što se dogovori kontrolni pregled trudnica se sa uputnicom za specijalistički pegled u dogovorenom terminu javlja u ambulantu za pregled i kabinet za UZV, a koja se nalazi u krugu stare hirurgije (mala zgrada sa desne strane, poslije portirnice, gdje je nekada bio smješten Centar rehabilitacione medicine).

Svaka trudnica, prije ulaska u ambulantu, prolazi kroz trijažu koja podrazumijeva sljedeće: mjerenje tjelesne temperature, uzimanje epidemiološke anamneze i ispunjavanje epidemiološkog upitnika gdje se trudnica potpiše i time materijalno i krivično odgovara za vjerodostojnost datih podataka.

Procedura za porođaj

Svaka trudnica, prije ulaska u zgradu Klinike za ginekologiju i akušerstvo, prolazi kroz trijažu koja podrazumijeva sljedeće: mjerenje tjelesne temperature, uzimanje epidemiološke anamneze i ispunjavanje epidemiološkog upitnika gdje se trudnica potpiše i time materijalno i krivično odgovara za vjerodostojnost datih podataka.

Ukoliko je trudnica afebrilna (nema povišenu tjesenu temeperaturu), nema pozitivnu respiratornu simptomatologiju, niti druge simptome, niti je bila u bliskom kontatku sa osobom koja je COVID-19 pozitivna, biće upućena u prijemnu ginekološku ambulantu u zgradu Klinike za ginekologiju i akušerstvo Banjaluka gdje će se izvršiti akušerski pregled i sve dalje potrebne aktivnosti kao i kada nije vanredno stanje.

Ukoliko trudnica ima temeperaturu ili neke druge simptome ili je bila u bliskom kontaktu sa osobom koja je COVID-19 pozitivna, onda se trudnica upućuje na Kliniku za infektivne bolesti gdje se radi dalja epidemiološka obrada nakon čega se odlučuje da li će se izvršiti testiranje na COVID-19. Ukoliko nema potrebe za testom, a trudnica ima respiratornu simptomatologiju trudnica ide u tzv. ’’Sivu zonu’ u zgradu Klinike za ginekologiju i akušerstvo Banjaluka gdje će se izvršiti svi potrebni pregledi kao i eventualni porođaj.

Ukoliko se utvrdi da je neophodno testiranje i testom potvrdi da je trudnica COVID-19 pozitivna, trudnica ostaje u zgradi Klinike za infektivne bolesti gdje je opremljena posebna sala za COVID-19 pozitivne slučajeve i koja se koristi za porođaje (prirodnim putem ili putem carskog reza).

Za trudnice koje zanima da li je i u vanrednoj situaciji moguće dobiti epiduralnu anesteziju, iz UKC odgovaraju da je porod u epiduralnoj analgeziji moguć ukoliko je trudnica isti dogovorila sa nadležnim anesteziologom.

Kako je organizovan oporavak na odjelu babinjara?

Oporavak porodilja koje su COVID-19 negativne se obavlja kao i do sada, dok će porodilje koje su pozitivne na virus korona biti izolovane u okviru posebno opremljenih ginekoloških prostorija koje se nalaze u zgradi Klinike za infektivne bolesti.

Iz UKC savjetuju trudnicama i porodiljama da jačaju imunitet, izbjegavaju socijalne kontakte i pridržavaju se svih mjera propisanih od strane nadležnih organa.

Nema posjeta do daljnjeg

Posjete trudnicama i porodiljama u bolnici nisu dozvoljene do daljnjeg. Jedan član porodice može doći do ulaza na ginekologiju, tu se obratiti portiru koji će napraviti dalju komunikaciju sa medicinskom sestrom sa odjela na kome pacijentkinja leži.

Pri dolasku ispred ulaza na GAK obavezno je posjedovanje maske i rukavica, kao i držati se propisanog odstojanja.

(srpskainfo)