Vrhovni sud Republike Srpske poništio je rješenje o ukidanju pritvora suspendiranim inspektorima za privredni kriminalitet PU Banja Luka, Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan, osumnjičenima za primanje mita u iznosu od 20.000 KM.

Oni su nedavno pušteni iz pritvora nakon što je Okružni sud u Banjoj Luci odbio prijedlog Tužilaštva RS za njegovo produženje. Umjesto pritvora, izrečene su im mjere zabrane međusobnog sastajanja, te sastajanja sa svjedocima.

Na tu odluku Tužilaštvo RS uložilo je žalbu koju je Vrhovni sud RS usvojio i slučaj vratio Okružnom sudu u Banjoj Luci na novo odlučivanje. Do nove odluke Suda, koja se očekuje ove sedmice, Grujić i Florjan bit će na slobodi.

Inspektori su uhapšeni 18. februara u akciji “Sirano” nakon što su od direktora Srednjoškolskog doma u Banjoj Luci Branislava Vidića tražili i primili mito u iznosu od 20.000 KM kako bi “sredili” obustavu istrage koju su protiv njega vodili zbog navodnih malverzacija.

Vidić je sve prijavio i, u saradnji sa policijom, Grujiću je predao mito u označenim novčanicama. Uslijedilo je hapšenje Grujića da bi Vidić potom otišao u PU Banja Luka, gdje ga je Florjan saslušala u svojstvu osumnjičenog, nakon čega je i ona uhapšena. Protiv inspektora je pokrenuta i finansijska istraga, koja je u toku.