April je mjesec kada se orezuju maline i kupine, ali i kada se vinova loza vezuje…

Zvanično je stiglo proljeće. Vrijeme je da se vratite baštovanstvu. Ovaj mjesec u bašti možete da posijete grašak, mrkvu, luk, salatu i praziluk, kao i da rasadite blitvu, kupus, karfiol, kelerabu.

U drugoj polovini aprila možete da posijete paradajz i papriku, krompir, celer, pasulj, cveklu…

U aprilu se iz povrtnjaka može brati špinat, salata, rotkvice, mladi luk…

Krajem aprila možete da posijete i lubenicu i dinju, mada ih ipak jedno vrijeme štitite najlonom od hladnog vremena.

April je mjesec kada se orezuju maline i kupine, ali i kada se vinova loza vezuje. Najbolje bi bilo da voćnjak i vinograd pospete azotnim đubrivom.

Cvijeće u aprilu

April je mjesec u kojem se siju i sade skoro sve vrste cvijeća. Sredite leje tako što ćete ih očistiti od lišća i sasušenih grančica, a potom prekopati. Višegodišnje cvijeće okopajte i prihranite đubrivom.

Ovog mjeseca posadite lukovice. Ako volite gladiole koje će cvjetati od juna do septembra, sada ih posadite.

Kada sadite lukovice imajte u vidu da one moraju dobro da se ukopaju u zemlju kako ne bi došlo do smrzavanja lukovice ili mehaničkog oštećenja prilikom okopavanja. Kad jednom već posadite lukovice, morate redovno da ih zalivate kako se ne bi osušile.

Jagode okopajte, odstranite im sasušene listove, a potom ih prihranite. Ako imaju dovoljno sunca, uskoro će početi da cvjetaju.

U aprilu se sadi i sije i ovo cvijeće:

Dan i noć

Mogu da se sade direktno u zemlju ili u saksije. Ovo cvijeće se često sadi u kasnu jesen, jer dobro podnosi hladnoću, ali ako ga posadite sada, do juna ćete uživati u njegovim divnim cvjetovima.

Lobelija

Bogata plavim i sitnim cvijetom, ova biljka voli sjenovite dijelove vrta. Sije se direktno u saksiju i veoma brzo napreduje.

Lijepi čovjek (cinija)

Cvijeće koje neodoljivo podsjeća na hrizanteme sije se u aprilu. Možete je sijati direktno u leje, a uskoro ćete dobiti lijepe cvjetove. Cinija voli puno sunca.

Kadifa

Omiljeno cvijeće naših baka se sije u prvim danim aprila. Veoma se dobro prima, pa ćete uskoro uživati u prvim listićima ove zahvalne biljke. Cvjeta tokom cijelog ljeta i ne zahtijeva pretjeranu njegu.