Portalu Banjalucanke.com obratila se jedna čitateljka, poslavši nam fotografije koje svjedoče da građani Banjaluke ne poštuju nedavno doneseno mjeru Grada, te da nošalantno šetaju duž Vrbasa…

Naime, od 3. aprila, zatvorena su sva banjalučka izletišta, parkovi, obale Vrbasa i druge zone za odmor i rekreaciju.

Fotografija potvrđuje i da šetači ne nose maske i rukavice…

– Cilj ovih mjera je da se, s obzirom na najavu sunčanog vremena danas i tokom vikenda, onemogući okupljanje na tim mjestima, a s osnovnom namjerom sprečavanja kontakata i širenja zaraze korona virusom – istaknuo je ranije gradonačelnik Banje Luke, Igor Radojičić.

Međutim, kako kaže naš čitalac, građani se oglušuju na ovu mjeru i redovno šetaju duž obale Vrbasa. Tako je bilo i večeras…

-Nevjerovatno je u svemu tome i to da su to dominatno osobe starije od 65 godina – tvrdi naša čitateljka, a podsjećamo da je ovim osobama potpuno zabranjeno kretanje, jer su kritična grupa, čemu svjedoči i činjenica da oni, prema dosadašnjim podacima, uglavnom obolijevaju od virusa korona koji im je smrtni okidač, uslijed prisutnosti brojnih hroničnih oboljenja.

Podsjećamo i to da sugrađani treće životne dobi imaju pravo da se javno kreću dva puta sedmično, odnosno, utorkom i petkom, u vremenu od 7 do 11 časova, kada je to isto onemogućeno mlađima od 65 godina, s ciljem sprečavanja gužvi na javnim mjestima.

Prema današnjim najavama, zatvara se i Kastel, kampus i nekoliko fudbalskih stadiona u Banjaluci.

“Zbog primijećenog masovnog okupljanja, od sutra se, uz već ograđene lokacije, zabranjuje kretanje i na području tvrđave Kastel, kampusa i nekoliko fudbalskih stadiona”, kazao je Radojičić, nakon današnje sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

Takođe, prvi čovjek Banjaluke rekao je i da su moguće nove, restriktivnije mjere, a zbog predstojećeg praznika Vaskrsa.