Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice”, zahvaljujući brojnim donacijama, uspjelo je nabaviti laser i opremu za specijalističke oftalmološke preglede beba u Univerzitetsko-kliničkom centru RS.

Akciju “Sanjam svijet, vidim svijet”, pokrenuli su u novembru prošle godine, sa željom da prikupe potreban novac za kupovinu lasera koji će terapijskim tretmanima spriječiti oštećenje ili potpuni gubitak vida kod nedonoščadi.

– Uslijed epidemiološke situacije, trenutno nismo u mogućnosti uručiti aparat, indirektni oftalmoskop i prateću opremu, kao i medicinsku obuku. Ono što nas raduje, aparat je stigao prije dvadesetak dana i čeka neke vedrije dana da počne svoju bitnu ulogu– objavile su “Mrvice” na svom Fejsbuk profilu.

Većina prijevremeno rođene djece ima blagih problema sa vidom koje ne treba liječiti, ali ozbiljniji oblici retinopatije mogu uzrokovati gubitak vida, pa čak i sljepoću, ukoliko se ne preduzmu potrebne mjere na vrijeme.

Djeca su do sada na liječenje morala putovati u Beograd, zbog čega su “Mrvice” i pokrenule humanitarnu akciju. Za nabavku opreme bile je potrebno blizu 100.000 KM.

Podsjetimo, Udruženje je lani putem humanitarne akcije kupilo 10 toplih krevetića za bolnicu u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

(srpskainfo)