Do 11. nedjelje počećete da se osjećate prilično trudno, čak i ako tako ne izgledate.

Mnogima su još uvijek pomiješana osjećanja, tek počinjete da se raspitujete o toku trudnoće i tome kako da se snađete kada za nekolikomjeseci beba dođe. Još uvijek imate i napade plača i smijeha, naizmjenično. Ukoliko patite od jutarnjih mučnina, znajte da bi to trebalo da se smiri za dvije – tri nedjelje. Još samo malo i moći ćete da uživate!

Kosa i nokti – U ovom periodu ćete primijetiti da su kosa i nokti ubrzali rast. Nokti će vam vremenom postati čvršći, a kosa prestati da opada, ako ste do sada imali taj problem.

Ovakvo stanje zadržaće se vjerovatno čak 40 dana po porođaju. Neke žene se žale da ne mogu da ”obuzdaju” kosu u trudnoći. Kosa u ovom periodu dobija dodatni volumen.

Pratimo bebin razvoj u trećem mjesecu…

Do 11. nedjelje, koža bebe je providna, ostaće takva još neko vrijeme, ali uskoro će početi da dobija slojeve i izgubiti transparentnost. U ovom periodu, fetus je u stanju da otvori i zatvori šaku, a počinju da se formiraju i pupoljci u ustima koji će prerasti u zube. Beba ima puno prostora sada, pluta u vodi i ima mogućnost da se okreće, pravi kolutove. U naredne tri nedjelje, proćiće kroz ubrzan razvoj i udvostručiti veličinu.

Bavimo se mjerama bebe i trudnice u trećem mjesecu…

Vaše tijelo

Ukoliko vam ovo nije prva trudnoća, stomak je već počeo da se primjećuje. Možda vam smeta što još niko ne primjećuje da ste u drugom stanju, ali ne brinite, uskoro će situacija biti potpuno drugačija. Materica je sada dovoljno velika da popuni karlicu.

Vaša beba

Do ove nedjelje, beba je dovoljna velika da stane u dlan vaše ruke. Dugačka je oko 4cm i teška 7 grama.

Još savjeta za 11. nedjelju trudnoće

Mnoge žene tokom trudnoće imaju problem sa proširenim venama. Dok će se taj problem nekim ženama razviti tek u trudnoći, postoje i one koje su ga imale i ranije, ali im se tokom trudnoće samo dodatno razvio. Naravno, nemaju sve trudnice ovaj problem. Prošireni krvni sudovi oko rektuma zovu se hemoroidi. Hemoroidi za vrijeme trudnoće nisu rijetka pojava, povezani su sa bolom, svrabom i krvarenjem.