Prema svim podacima koje su stručnjaci za ovo kratko vrijeme uspjeli da sakupe o virusu korona kod dojilja i novorođenčadi, izdvajamo sve što bi mame koje doje trebalo da znaju.

Kako je virus korona nova pojava u svijetu, jasno je da nauka nije uspjela da sprovede mnogo studija i zasigurno dokaže činjenice. Ipak, iako ne postoje tačni i konkretni dokazi, do sada se pokazalo da trudnice nisu osjetljivije od drugih ljudi na virus, kao i to da se on ne prenosi sa majke na bebu.

Majkama, naročito dojiljama, pitanje da li se virus prenosi putem majčinog mlijeka je od krucijalnog značaja. Do sada, to nije bio slučaj.

Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, majka nikako ne treba da se odvaja od djeteta.

Dojenje nikako ne trjeba prekidati, ali je važno u blizini bebe biti naročito obazriv, jer se virus prenosi putem respiratornih kapljica.

Dodir i blizak kontakt sa mamom pomaže bebi da napreduje u razvoju. Slobodno dodirujte svoju bebu i dojite ukoliko želite. Ipak, morate poštovati dodatne mjere opreza.

Mjere opreza prilikom dojenja:

– Redovno pranje ruku prije i nakon dodirivanja bebe

– Obavezno primjenjujte respiratornu higijenu tokom dojenja, nosite masku kada ste sa bebom

– Održavajte i dezinfikujte površine koje dodirujete

Šta ako je majka pozitivna na virus korona?

Ukoliko ste pozitivni na korona virus, najbolje bi bilo da porazgovarate sa svojim ljekarom o tome da li treba da ostanete u istoj prostoriji sa bebom i da je dojite. Svjetska zdravstvena organizacija je istakla da inficirana majka smije ostati u istoj prostoriji i dojiti bebu, ali uz gorenavedene mjere opreza.

Ako se ipak ne osjećate dovoljno dobro da biste dojili bebu, možete koristiti adaptiranu.

Stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti su takođe istakli da još nema dovoljno dokaza koji bi podržali teoriju da inficirana majka teba da se odvoji od novorođenčeta.

Ukoliko vas na određeni period ipak odvoje od bebe, to vas neće spriječiti da je, čim vam bude bolje, ponovo dojite.

Da li majčino mlijeko štiti bebu od virusa Covid-19?

Zasnovano na znanju o svim drugim virusima, poput virusa gripa, postoji mnogo razloga da se vjeruje da će se tokom vremena pronaći u majčinom mlijeku antitijela na Covid-19. Za sada, ipak, ne postoje validni podaci.