Pripremljen otpad neophodno je držati odvojeno od ostalog kućnog otpada najmanje 72 časa…

Za vrijeme pandemije korona virusa Covid-19 neophodno je razumno i savjesno postupati s otpadom ukoliko se osoba nalazi u samoizolaciji, izolaciji ili karantinu, ukoliko se sumnja ili je potvrđeno da je osoba inficirana korona virusom.

Kako bi se potencijalna opasnost od širenja zaraze svela na minimum, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica podsjeća na uobičajenu dobru praksu primjenjivu za odlaganje otpada osoba koje se nalaze u nekoj od mjera uzrokovanih korona virusom.

– Otpad osobe ili osoba za koje se sumnja ili je potvrđena infekcija, potrebno je odložiti unutar običnih plastičnih vrećica za otpad i čvrsto zavezati. Potom je potrebno tu vrećicu staviti u drugu plastičnu vrećicu, koju treba čvrsto zatvoriti. Ovako pripremljen otpad neophodno je držati odvojeno od ostalog kućnog otpada najmanje 72 časa (tri dana) prije odlaganja u vanjski spremnik za miješani komunalni otpad, odnosno obične kontejnere ili kante za smeće – naveli su iz INZ-a.

Tako treba postupiti s ličnim otpadom (npr. papirnate maramice, ubrusi i razni proizvodi za jednokratnu upotrebu), kao i s otpadom od čišćenja prostora u kojem boravi osoba za koju se sumnja ili je potvrđeno da je zaražena korona virusom.

– Ostali kućni otpad može se odlagati na uobičajen način. Panika nije opcija, oprez jeste – poručuju iz INZ-a.