Stručnjaci širom svijeta saglasni su u jednom – da je za bebu najsigurnije da spava na leđima, jer to znatno umanjuje rizik od SIDS-a (Sindrom iznenadne smrti). Ipak, izdvajamo odgovore na mnoga pitanja koja muče roditelje kada je spavanje na leđima ili stomaku u pitanju.

Položaj u kom beba spava je ključan u sprečavanju sindroma iznenadne smrti djeteta (SIDS), naročito tokom prve godine života. Prema svim dosadašnjim istraživnjima, pokazalo se da je za bebu najsigurnije da spava na leđima, osim ako neko medicinsko stanje ne iziskuje drugačije. Iz tog razloga je najvažnija konsultacija sa ljekarom koji najbolje poznaje stanje vašeg djeteta.

Izdvojili smo odgovore na neka od najčešćih pitanja roditelja širom svijeta.

1. Šta ako se moja beba u snu okrene na stomak?

Sa četiri ili pet mjeseci beba počinje da se okreće sa leđa na stomak. U tom periodu je rizik od sindroma iznenadne smrti djeteta mnogo manji, te ovo okretanje može biti u redu.

Pustite bebu da pronađe udoban položaj. Vrlo vjerovatno će i sama naučiti da okrene glavu na stranu i oslobodi usta i nos kako bi ometano disala dok spava na stomaku. U svakom slučaju, kada je uspavljujete, vi je uvijek stavljajte da spava na leđima.

Sindrom iznenadne smrti djeteta se javlja u periodu do četvrtog mjeseca češće, dok se do dvanaestog mjeseca rizik znatno smanjuje. Zato, uvijek praktikujte savjete za spavanje na leđima sve do navršetka prve godine.

2. Zašto moja beba ima tonički refleks vrata kada spava na leđima?

Bebe tokom razvoja isprobavaju veliki broj pokreta. Jedan od njih je i ovaj refleks. Kada se beba stavi na leđa da spava, ona okreće glavu na jednu stranu, zajedno sa ispruženom rukom i nogom na istoj strani, dok su druga ruka i noga savijeni. Ovaj položaj, u stvari, sprečava bebu da se okrene na stomak dok tijelo još nije spremno za to. Ovaj pokret će nestati u jednom trenutku između trećeg i šestog mjeseca.

3. Kad beba smije biti na stomaku?

Kada je beba budna, možete je staviti na stomak, ali da bude pod nadzorom. Ovo je dobra prilika da beba ojača mišiće stomaka, leđa i vrata.

Prema riječima dr Karen Sokal Gutieres, kliničke profesorke sa Univerziteta u Kaliforniji, rizik od SIDS-a je manji kada beba dok je budna provodi više vremena na stomaku. Beba će na taj način dovoljno ojačati mišiće da može da podigne glavu i vrati se na leđa dok je u snu.

4. Da li mogu da koristim pozicionere za bebu?

Još se nije pokazalo da pozicioneri smanjuju rizik ili sprečavaju SIDS.

5. Šta ako beba povrati dok je na leđima?

Zaista je mali rizik da se zdrava beba uguši zbog povraćanja u snu kada leži na leđima. Nije se pokazalo da se beba prije uguši zbog povraćanja kada je na leđima, a ne na stomaku ili strani. Spavanje na leđima ne povećava rizik od gušenja pri povraćanju ni kod beba sa gastroezofagealnom refluksom bolesti. Ipak, nemojte stavljati bebu da spava sa flašicom za hranjenje. Ovo može dovesti do infekcije uha ili gušenja.

6. Šta da radim ako moja beba ima poteškoće sa spavanjem na leđima?

Postoje djeca koja jednostavno ne mogu da utonu u san na leđima. Neka od njih postanu i vrlo nervozna.

Bebi može biti neprijatno da spava na leđima ako ima zapušen nos. U tom slučaju koristite ovlaživač vazduha, jer će vlažan vazduh umanjiti zapušenost. Blago uzdignuta bebina glava može smanjiti pritisak i zapušenost nosa.

7. Šta ako moja beba povrati u snu?

Ako povrati, jednostavno okrenite bebinu glavu na stranu. Obrišite je, promijenite posteljinu prije nego što je vratite ponovo na spavanje.

8. Šta je najbolji položaj za prijevremeno rođenu bebu?

Prema nekim studijama, prijevremeno rođene bebe su pod većim rizikom od SIDS-a i trebalo bi da spavaju na leđima. Ipak, pokazalo se da spavanje na stomaku može biti bolje u slučaju akutnih respiratornih problema kod prijevremeno rođenih mališana. U svakom slučaju, najbitnije je poslušati savjete ljekara koji poznaje i vas i stanje vaše bebe.