Liječenje neplodnosti i tretmani koji pomažu začeću sada mogu biti odloženi zbog situacije u kojoj se nalazimo. Nemojte očajavati, jer ovaj period pandemije možete iskoristiti na najbolji mogući način – napravite istraživanje, prikupite informacije i odlučite se kojim putem ćete ići tokom liječenja neplodnosti.

Ukoliko ste planirali da ostanete u drugom stanju i da počnete sa tretmanima neplodnosti i prije ove pandemije koja je zadesila čitav svijet, sasvim je opravdano da se razočarate zbog toga što morate zastati. Mnogi budući roditelji su se zabrinuli i osjetili veoma anksiozno kada je u pitanju problem neplodnosti i globalna pandemija.

Iako se čini da je svijet zastao i napravio pauzu, eksperti se potpuno slažu da je još uvijek moguće kretati se unaprijed kada je u pitanju planiranje porodice. Ovo je odlična prilika da napravite istraživanje, prikupite sve potrebne informacije i odlučite na koji način i u kojim klinikama ćete se posvetiti liječenju problema.

Izdvajamo 5 stvari na koje bi trebalo da se fokusirate kada je u pitanju plodnost i začeće.

1. Virtuelne konsultacije

Provjerite da li kliike ili udruženja nude virtuelne konsultacije i preglede. Možete porazgovarati o svojoj istoriji bolesti sa stručnjacima i o svemu što vas očekuje tokom tretmana.

2. Istražite odgovarajuće klinike

Iskoristite ovaj perod da prikupite informacije o svim opcijama koje postoje. Ako nemate preporuku prijatelja ili poznanika, istražite putem interneta i raspitajte se među ljudima koja je najbolja opcija za vas.

3. Prikupite osnovne informacije

– Test za praćenje ovulacije

Redovan menstrualni ciklus (između 21 i 35 dana) obično je pokazatelj da žena ima regularnu ovulaciju. Postoje žene koje žele potvrdu tačno kog dana imaju ovulaciju.

– Test za ispitivanje plodnosti

Ukoliko niste još direktno razgovarali sa svojim ljekarom, možete uraditi kućni test koji provjerava 5 hormona koji utiču na normalnu funkciju jajnika. Postoje i kućni testovi za provjeravanje plodnosti kod muškaraca.

– Provjerite koje ste vakcine primili

Obavezno provjerite kada ste primili posljednju vakcinu, jer mora proći mjesec dana od vakcinacije prije nego što krenete sa začećem.

– Provjerite istoriju bolesti svoje porodice

Uzmite u obzir dijagnoze koje prate vašu porodicu, neplodnost, genetske probleme i slično.

– Genetsko testiranje

Ukoliko vam je ovo preporučeno od strane doktora, razgovarajte sa njim u kojim laboratorijama i kada je najbolje uraditi testove.

4. Provjerite finansijski status

Raspitajte se o osiguranju koje imate i planirajte svoj budžet. Provjerite koje ćete novčane pogodnosti imati i koliko vam je potrebno za tretmane koji vam slijede.

5. Brinite o sveukupnom zdravlju

Najbolji način da započnete svoj put jeste da krenete sa uzimanjem prenatalnih vitamina i da se fokusirate na cjelokupno zdravlje. Redovno vježbajte, balansirajte svoju ishranu. Jedite dovoljno vlakana, svježeg voća i povrća, žitarica cijelog zrna i proteina, a smanjite količinu procesuirane hrane.

Ne zaboravite na najvažnije – svoj um. Meditacija i mir, prihvatanje stanja i okolnosti u kojim se nalazite je od velike važnosti. Fokusirajte se na sadašnjost i trudite se da smanjite stres i nervozu, al ii poboljšate san.