Korona virus je izazvao velike promjene u načinu života, a najviše uticaja zasigurno ima na djecu. Uslijed straha, nesigurnosti i potpune promjene u životu, mnogi mališani nazaduju i počinju da se ponašaju kao da su mnogo mlađi.

“Dok smo kod kuće zbog pandemije korona virusa, primijetila sam da je moj četvorogodišnji sin ponovo počeo da traži da pije iz flašice. Ispostavilo se da se nazadovanje vrlo često dešava u ovom periodu i da je to normalno”, ispričala je svoje iskustvo jedna mama.

“Moj četvorogodišnjak je počeo da traži flašicu svakog jutra. Prijatelji su mi pričali da njihov osmogodišnjak ponovo želi da spava sa njima noću, a koleginicin sin od šest godina počeo je bez razloga da se plaši pčela, muva i drugih insekata.”

Psihoterapeut Šeril Zigler potvrđuje da svi ovi načini ponašanja imaju veze sa koronam virusom.

“Neprestano slušam od svojih klijenata kako im djeca nazaduju, počinju da pričaju kao bebe, da puze, da spavaju sa roditeljima”, ispričala je doktorka.

Potvrda drugih roditelja zaista može donijeti olakšanje. Niste sami. Problemi sa sjedanjem na tutu, ponovno pričanje poput bebe i slično nazadno ponašanje je dio ove pandemije.

Ovakvim ponašanjem djeca pokazuju strah, traže pomoć i mole da im pružimo osjećaj sigurnosti, istakla je doktorka. 

Djeca su lišena svega što znaju u svojim kratkim životima, a imaju vrlo malo mehanizama kojim mogu da se izbore sa velikim brojem osjećanja.

Najbolje što biste mogli da uradite jeste da ignorišete ovakvo ponašanje ukoliko možete, da pustite da ga prođe i da prepoznate šta leži iza toga. Tako ćete svoje dijete vratiti na normalan put i razvoj.

Važno je da ne krivite sebe i da ne stvarate pritisak.

Nazadovanje djeteta će proći onda kada izazivač stresa prođe, istakla je doktorka. Ukoliko se ponašanje djeteta ne vrati u normalu, najbolje bi bilo porazgovarati sa stručnjakom.

Za sada, morate biti svjesni da je roditeljstvo tokom pandemije teško i da je i drugi roditelji, baš poput vas, nailaze na poteškoće.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂