Iako se svaka vrijedna domaćica trudi da održava sudoper čistim, omaknu se određene greške…

Kada peremo suđe, mrlje i masnoće od ostatka hrane se skupljaju u sudoperu. Ako tome dodamo i kamenac, jasno je da je sudoper među najrpljavijim površinama u našoj kuhinji.

Stoga, zahtijeva redovno čišćenje i održavanje. Međutim, mnoge domaćice nesvjesno prave greške čišćenja. A to doprinosi razvoju bakterija i mikroba.

Samo je prebrišete mokrom krpom

Mnoge domaćice samo prebrišu mokrom krpom sudoper, misleći da su se tako riješile prljavštine. Ali, tu prave veliku grešku! Stručnjaci ističu da se sudoper mora jednom nedjeljno dezinfikovati.

Prilikom čišćenja treba voditi računa da se detaljno obriše, uključujući i spoljašnju stranu.

Takođe, ako u sudoperu ljuštite i sjeckate svježe povrće na kojem su još tragovi zemlje, te ako ispirate suđe koje dugo niste koristili, morate je očistiti odmah nakon toga.

Koristite grube sunđere

I ovo je česta greške među domaćicama. Grubi, tvrđi sunđer će oštetiti površinu sudopera.

Stoga, perite je sa toplom vodom, sredstvom za pranje suđa i obavezno mekanim sunđerom kojim ćete ukloniti nakupljene mrlje od ostatka hrane.

Ovaj korak je veoma bitan, jer ne možete dezinfikovati površinu ako je prethodno niste očistili.

Zaboravljate dezinfekciju poslije čišćenja

Dezinfekcija površine sudopera je bitna. Ali, ukoliko želite da izbjegnete korišćenje hemijskih sredstava,  sirće vam može biti od velike pomoći u ovom slučaju.

Nanesite ga na pamučnu krpicu i utrljajte. Osim što ćete dezinfikovati super, daćete mu i bolji sjaj.

Zaboravljate na odvod

Posljednji korak čistog sudopera je čišćenje odvoda. Mnoge žene to zaboravljaju, a ne bi trebalo. Dakle, odvod treba čistiti jednom mjesečno. Na taj način ćete spriječiti širenje neugodnih mirisa.

  • Sipajte u odvod jednu kašiku izbjeljivača pomiješanu sa jednom četvrtinom vode.

Za otpušavanje odvoda možete koristiti i mješavinu sode bikarbone, sirćeta i soli.

Pomiješajte ta tri sastojka u istoj razmjeri u pola šolje, te ubacite mješavinu u odvod. Nakon toga, prelijte proključalom vodom.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂