Pročitajte zbog čega je važno da beba tokom i(li) nakon hranjenja podrigne i u kojim položajima joj je najlakše da to uradi.

Hranjenje bebe je uzbudljivo iskustvo za svakog novog roditelja. Hranjenje može biti stresno kada ne znate šta možete da očekujete i zato je važno da upoznate svaki segment hranjenja – od položaja u kom beba treba da bude do podrigivanja.

Podrigivanje pomaže bebi da se riješi vazduha koji je progutala tokom sisanja ili uzimanja mlijeka iz flašice. Bebe koje roditelji ne stavljaju da podrignu češće bljuckaju, nervoznije su i muče ih gasovi. 

Kako bi beba podrignula potrebno je da je nježno lupkate po leđima. Tokom podrigivanja bebe često bljucnu višak mlijeka, pa je poželjno da na sebe naslonite platnenu pelenu.

Ako je vaša beba nervozna dok je hranite, prekinite na kratko podoj ili hranjenje na flašicu i podignite bebu da podrigne, pa onda nastavite sa hranjenjem. Ukoliko hranite bebu na flašicu podignite bebu nakon što pojede 60, pa 90 mililitara ili prije nego što premjestite bebu na drugu dojku, prvo je podignite da podrigne.

Ukoliko vaša beba ima grčeve, puno bljucka, ima GERB ili vam izgleda nervozno tokom hranjenja, stavite je da podrigne na svakih pet minuta ukoliko sisa ili nakon svakih pojedenih 30 mililitara. Ako beba ne podrigne, promijenite joj položaj i probajte ponovo prije nego što nastavite sa hranjenjem. Bebu treba staviti da podrigne uvijek kada završi sa hranjenjem.

Prvih šest mjeseci obavezno podižite bebu da podrigne i u uspravnom položaju je držite 10 do 15 minuta (duže ukoliko beba ima GERB), na taj način ćete spriječiti da se mlijeko iz želuca vrati bebi u usta. Ali, i ukoliko beba bljucne to ne treba da vas brine – vjerovatno je smo pojela više nego što joj je bilo potrebno. Znajte da je bljuckanje “strašnije” za roditelje nego za bebu.

Podrigivanje često pomaže bebama koje muče gasovi, pa ako vam se beba probudi noću jer je muči stomačić, slobodno je podignite da podrigne, jer će joj to pomoći da se oslobodi viška vazduha koji je porgutala tokom hranjenja.

Kako vaša beba bude rasla, ona neće podrigivati nakon svakog obroka i to ne treba da vas brine, to obično znači da je beba naučila da jede i da više ne guta vazduh tokom hranjenja.

Što se tiče najboljih položaja za bebu, pokušajte malo da “eksperimentišete” i da pronađete onaj koji vašem djetetu najviše odgovara.

U galeriji pogledajte koja tri metoda roditelji najčešće koriste i kako da ih primijenite pravilno:

Sjedite ili stanite uspravno naslonite bebu na grudi

Brada vaše bebice trebalo bi da se “odmara” na vašem ramenu. Bebu držite jednom rukom, a drugom je nježno lupkajte po leđima u predjelu lopatica. Ukoliko imate stolicu koja se ljulja, držanje bebe u opisanom položaju uz ljuljanje može biti veoma djelotvorno.

Stavite bebu da “sjedi” u vašem krilu

Beba, naravno ne sjedi stvarno, nego je samo pridržavate nogama dok je držite preko ruke. Neka vam beba bude oslonjena na ruku, a palcem i kažiprstom pridržavate njenu bradu.

Stavite bebu da leži na stomaku preko vašeg krila

Jednom rukom pridržavajte njenu glavicu, a drugom je nježno lupkajte po leđima.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂