Prelazimo iz jedne faze restriktivnih mjera u drugu u kojoj će najviše doći do izražaja naša odgovornost, kazala je specijalista epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Jelena Đaković Dević, na pres konferenciji Instituta za javno zdravsstvo RS povodom dva mjeseca borbe sa virusom korona.

Ona je rekla da smo tokom dva mjeseca zajednički uticali i učestvovali na smanjenju širenja infekcije.

“Prošli smo različite faze, trenutno se nalazimo u fazi lokalne transmisije i to nosi neke svoje posebne izazove. Ostajeno posvećeni smanjenjuu širenja virusa u zdravstvenim ustanovama i domovima za stara lica”, rekla je Đaković Dević.

Ona kaže da cilj bio da nemamo nagli skok oboljelih i da smo u tome uspjeli.

“Krajem aprila i početkom maja imali smo povećan broj oboljelih, i to nam je potvrdilo da i dalje trebamo biti oprezni. Pratimo situaciju i reagovaćemo u skladu sa tim”, poručila je ona.

Do sada je virus korona potvrđen kod 71 zdravstvenog radnika, a zaraženih ima i u šest domova za stara lica, gdje je ukupno zaraženo oko 39 korisnika.

Najveći broj zaraženih je radno sposobno stanovništvo.

“Prelazimo u fazu u kojoj će najviše doći naša lična odgovornost. Naučili smo da preventivne mjere daju najbolje rezultate“, rekla je Đaković Dević.

Kazala je da je smrtnost veća u odnosu na region, ali o definitivnim brojkama se može govoriti tek kad se završi epidemija.

“Ublažavanje mjera je zasnovano na epidemiloškoj situaciji, mi i dalje insistiramo da mjere ublažavanja budu postepene. Računamo na ličnu odgovornost građana. Život mora nastaviti dalje. U narednom periodu moramo naučiti živjeti sa tim, moramo biti jako oprezni i primjenjivati sve mjere”, zaključila je Đaković Dević.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(nezavisne)