Sveti Marko je bio Hristov učenik i pomoćnik Svetog Petra, koji je na molbu vjernika napisao knjigu o Isusovim čudesima i učenju…

Markovdan, krsna slava u čast svetog apostola i jevanđeliste Marka, praznuje se 8. maja po Gregorijanskom kalendaru.

Sveti Marko je bio Hristov učenik i pomoćnik Svetog Petra, koji je na molbu vjernika napisao knjigu o Isusovim čudesima i učenju. Tako je prema predanju nastalo prvo jevanđelje.

Od davnina se ovaj svetitelj poštuje i praznije u našem narodu, naročito među zemljoradnicima i stočarima. Tako je i danas rasprostranjeno vjerovanje da apostol Marko šalje nepogodu u ona seoska područja gdje se ljudi usude na rade na njivi i u polju.

Na današnji dan vjeruje se legendi da sveti Marko hoda svijetom sa korpom punom grada, pa onom ko radi šalje nevrijeme koje će ga pratiti preko cijele godine.

Ova tradicija se prenijela i na ostala zanimanja, te se Markovdan smatra “blagim danom”, vremenom za odmor i molitvu.

U Leskovačkoj Moravi se smatralo da kukuruz treba početi sa okopavanjem odmah iza Markovdana, kada je najbolje i kupus rasađivati – da bi dobro rodio.

A onaj ko je spavalica trebalo bi da izbjegava drijemku na ovaj dan! Naime, narod vjeruje da nikako ne valja drijemati preko Markovdana kako čovjek ne bi bio bunovan i pospan preko cijele godine.

Srbi vjeruju i da na današnji dan valja odrijemati samo ako je neko drijemao i na Đurđevdan. Po narodnom vjerovanju, ako je na Đurđevan neko dočekao jutro u postelji ili mu je tog dana neko predao san – što je značilo da će tokom cijele godine biti dremljiv, a mozda i bolešljiv – taj treba da odspava i na Markovdan, pa će se tako izbaviti od pospanosti i bolesti.

Današnji dan, nazivajući ga Mistrovdanom, naročito su praznovali kovači vjerujući da bi im miševi izgrizli mehove ako bi tog dana radili.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂