Već četiri mjeseca radimo na praćenju situacije u Republici Srpskoj, od prvog slučaja zaraze, pa do dan dans, rekao je v. d. Direktora Instituta za javno zdravstvo RS, Branislav Zeljković.

On je dodao da će IJZ već izradio veći dio uputstava koji se odnosi na objekte kod kojih će biti ublažene mjere.

– Cilj je da sve javne ustanove i privrednici upoznaju sa mjerama kojih će se morati pridržavati, kako bi se izbjeglo širenje zaraze. Zadovoljni smo ponašanjem naših građana kad je riječ o pridržavanju mjera zaštite – rekao je Zeljković.

Od prvog potvrđenog slučaja zaraze u RS prošlo je nešto više od dva mjeseca. Aktivnosti u IJZ su počele mnogo ranije, već u januaru. Prvi dopis zdravstvenim ustanovama datira od 24 janura, kaže epidemiolog Jelena Đaković Dević.

Dodaje da se trenutno nalazimo u fazi lokalne transmisije.

– Riječ je o povećanom broju oboljelih kod kojih ne možemo da identifikujemo epidemiološku vezu sa oboljelim. Trenutno nam je akcenat na sprečavanju širenja zaraze u domovima za stare i zdravstvenim ustanovama. Cilj nam je bio da izbjegnemo nagli skok oboljelih. Krajem aprila je došlo do povećanja broja oboljelih, a u posljednja tri-četiri dana taj broj se stabilan – kaže Devićeva.

Od početka epidemije je 81 zdravstveni radnik bio potvrđen na virus, a u šest domova za starije je registrovana zaraza korona virusa.

– Među novozaraženima, najveći je broj radnosposobnog stanovništva. Prosječna starost preminulih je 70 godina – kaže Devićeva.

Prema njenim riječima, Srpska sada prelazi iz faze restriktivnih mjera u period kada će do izražaja doći odgovorsnost građana.

– Korona virus je virus za koji važe brojne nepoznanice, zbog čega su preventivne mjere najvažnije. I u narednom periodu ćemo morati biti jako oprezni, kako bismo spriječili širenje zaraze – naglašava Devićeva.

Do sada je u RS potvrđeno 1.068 slučajeve novog virusa korona, a umrlo je ukupno 61 osoba.

Devićeva dodaje da se razmišla o testiranju koje bi pokazalo kakav je kolektivni imunitet građana.

– Time bismo dobili podatke koliko je ljudi zaraženo, a da nije imalo nikakve simptome – ističe Devićeva.

Dodaje da je faza restriktivnih mjera prilično trajala.

– Relaksacija tih mjera je donesena na stručnim procjenama. Ublažavanje mjera treba da bude postepeno. Izlazimo sa svim preporukama ko i kako treba da se ponaša. Život mora da se nastavi. – naglašava Devićeva.

Pava Dimitrijević, načelnica Službe za mikrobiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS, podsjeća da je laboratoirija IJZ počela sa radom PCR testiranja od 3. marta.

– Do sada je testirano ukupno 13.396 uzoraka, od čega je bilo 509 pozitivnih. Testirani su najprije prvooboljeli, a kasnije su testirani njihovi kontakti, zdravstveni radnici, osoblje i korisnici domova za stare, a radili smo i testiranje inspektora, policije i trgovaca.  Testiranje se radi non-stop, a rade ga dva tima Instituta koji čine dva ljekara i po sedam do devet tehničara, a testiraju se uzorci iz zdravstvenih ustanova iz svih opština u RS – kaže Dimitrijevićeva.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

Konferencija za novinare Instituta za javno zdravstvo Srpske o epidemiološkoj situaciji #RTRS #UŽIVO #RTRSvijesti

Gepostet von RTRS vijesti am Freitag, 8. Mai 2020