Ležanje na stomaku ima mnoge dobrobiti za bebu – ona u ovom položaju jača mišiće, uči bitne pokrete i poboljšava koordinaciju. Ipak, u ovom položaju beba ne bi trebalo da spava. Saznajte kada i koliko dugo bi trebalo da bude na stomaku, kakve aktivnosti su najbolje, ali i šta je najsigurnije za nju.

Otkako je Američka akademija pedijatara počela da preporučuje roditeljima da beba leži na leđima, već deset godina se stopa iznenadne smrti drastično smanjila. Ipak, na leđima beba može loše razviti glavicu (plagiocefalija). Uz to, neprestano ležanje na leđima smanjiće pokretljivost bebinih mišića gornjeg dijela tijela. Manjak vremena na stomaku može uticati na izostanak razvoja osnovnih pokreta, poput sjedenja, puzanja, pa i šetanja.

Kada je najbolje vrijeme da beba bude na stomaku?

Trebalo bi da počnete sa okretanjem bebe na stomak još dok je novorođenče. Možete je staviti na svoje grudi ili preko krila na nekoliko minuta, kako bi se privikla na ovaj položaj. Nemojte to raditi neposredno nakon jela, jer ćete stvarati pritisak na stomak, pa može doći do povraćanja.

Najbolje je da leži na stomaku dok je najbudnija i razigrana, što je obično poslije mijenjanja pelena ili drijemke.

Koliko vremena bi trebalo da provodi na stomaku?

Na početku, najbolje bi bilo da to bude po 2,3 minuta dnevno. Kako raste i jača, tako i vi povećavajte vrijeme provedeno na stomaku. Neka maksimalno bude 20 minuta.

Do četvrtog mjeseca, trebalo bi da beba može da podigne grudi iznad poda i da glavu drži pravo. Moći će i da podigne ruke od poda, ispravi leđa i šutira nogicama. Može se desiti da beba, kada pokuša da se istegne i odupre o pod, iznenada padne na stranu ili se otkotrlja na leđa. Nemojte se brinuti, ovo je potpuno normalno. U petom i šestom mjesecu beba će početi da se okreće na stomak i da koristi rukice da se okrene ili odgurne.

Pošto svakodnevno uči nove stvari sa svojim tijelom, beba će imati osjećaj da napreduje, samim tim će imati hrabrosti da isprobava nove stvari, a koordinacija pokreta će se vremenom poboljšavati.

Šta ako moja beba ne voli vrijeme na stomaku?

Mnoge bebe mrze ovaj položaj, pa umiju da protestuju sa glavom spuštenom skroz dole. Važno je da beba jača mišiće dok je na stomaku pokušavajući da se odupre gravitaciji.

Pokušajte da je zadržite tri minuta, a ukoliko odbija, uradite to na jedan minut, a poslije polako povećavajte i ohrabrujte bebu. Vremenom će se navići i uživati u ovoj rutini. Neka vrijeme na stomaku bude dio regularne dnevne igre.

Koje aktivnosti mogu primjenjivati sa svojom bebom?

Što je zabavnije, uz mnogo kontakta očima, ali i omiljenih igračaka, beba će se mnogo manje opirati.

– Stavite bebu na svoj stomak tako da joj je glava okrenuta ka vama i pričajte joj. Pokušavaće da podigne glavu kako bi vam vidjela lice.

-Spustite bebu na čistu površinu na podu. Ako se buni, možete ćebence umotati i staviti ispod njenih grudi kao potporu.

– Lezite sa bebom i pravite zabavne zvuke ili pjevajte. Vi ćete se osjećati smiješno, ali beba će biti ometena i neće misliti na tešku vježbu koju radi. 

– Igračke svijetlih boja stavite oko svoje bebe na pod i pomozite joj da ih sama dohvati da bi se igrala. Možete da stavite i ogledalo pred nju i posmatrajte kako reaguje. 

Koliko je sigurno za bebu da leži na stomaku?

Kada se igra u ovom položaju, budite sigurni da je na niskoj podlozi, kako ne bi mogla da se otkotrlja i padne sa kreveta. Najbolje i najsigurnije je da stavite bebu na ćebence na podu.

Bebu nikada ne ostavljajte na stomaku bez svog prisustva, jer to može postati vrlo opasan položaj. Ako se beba umori i uspava na stomaku, okrenite je na leđa. Nikada nemojte bebu puštati da spava na stomaku, jer se tako povećava opasnost od sindroma iznenadne smrti (SIDS).

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂