Nakon karantina, došlo je vrijeme da iskoristimo proljeće i uživamo u lijepom vremenu. Šetnja je odlična fizička aktivnost, a pogledajte kakve sve prednosti ona ima za zdravlje vas i vaših mališana.

Činjenica je da smo se svi barem malo ulijenili u periodu samoizolacije, te je pravo vrijeme da polako počnemo da se vraćamo u formu. To ne znači da sada svi treba da pohrlimo u teretane – naprotiv, najjednostavniji način da se polako vratite u formu je šetnja. Ne samo što će vam pomoći da smršate ako ste se malo ugojili, već ima i veoma dobar uticaj na zdravlje.

Pogledajte zbog čega je redovna šetnja dobra za vas i vaše mališane.

Hodanje sagorijeva kalorije

Energična šetnja će ubrzati rad srca i pomoći vam da spržite kalorije. U zavisnosti od brzine hoda zavisi i koliko ćete kalorija da potrošite, ali je svakako dobar način da trening prilagodite svom ritmu. Kako biste povećali intenzitet, pokušajte da hodate po različitim terenima – uzbrdo, uz stepenice i slično.

Dobro je za mišiće

Hodanje je dobro, jer se na ovaj način održava mišićna masa, a mišići su važni, jer su metabolički aktivniji nego masti. Hodanje ne dozvoljava da se mišići “istope”, a povećava se i snaga i izdržljivost.

Dobro je za zagrijavanje i za “hlađenje”

Uvijek je pametno da se zagrijavate i istegnete, odnosno “ohladite” poslije treninga. Šetnja prije treninga će pripremiti mišiće i povećati cirkulaciju, a poslije treninga će pomoći tijelu da se opusti i vrati u pređašenje stanje.

Bolje ćete se osjećati

Ukoliko ste pod stresom ili ste anksiozni, a sasvim je razumljivo da jeste u ovoj situaciji, šetnja može da vam pomogne. Kada hodate, u tijelu se oslobađa endorfin. Riječ je o hemikaliji koja je u interakciji sa receptorima u mozgu, pa doprinosi smanjenju bola i poboljšanju raspoloženja.

Zategnućete ćete zadnjicu i noge

Ne morate da radite 100 čučnjeva dnevno da biste imali oblikovanu zadnjicu. Hodanje je bezbjedna vježba niskog uticaja, koja će ojačati mišiće nogu i zadnjice. Zato kada god možete i gdje god možete idite pešice.

Treba vam samo 30 minuta dnevno

Za optimalne rezultate dovoljno je da šetate pola sata dnevno, nekoliko dana u toku nedjelja. Pod šetnjom se misli na energičniji hod, jer ipak morate malo da se preznojite.

I na kraju, poslije toliko zatvorenosti u četiri zida, boravak na svježem vazduhu i dnevnoj svjetlosti će vam sigurno prijati, a dobro je i zbog nivoa vitamina D u organizmu.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂