Institut za javno zdravstvo Republike Srpske uveo je komercijalnu uslugu laboratorijske dijagnostike na virus SARS CoV-2 koji košta 200 KM.

“U pitanju je RT-PCR metoda za koju je cijena analize približna i kada se radi analiza drugih uzročnika, ne samo korona virus. Rezultat ove analize jedini je validan i jedini se prihvata prilikom ulaska u druge zemlje“, naveli su iz IZJ.

Cijena ovakvog testiranja u zemljama u regionu, navodi se, kreće se oko 200 evra.

Reagujući na objave u pojedinim medijima da određene laboratorije u BiH rade analize na virus korona za 60 KM, iz Instituta su naglasili da je riječ o serološkoj analizi koja nije validirana, niti preporučena od Svjetske zdravstvene organizacije i ne može se koristiti za dijagnostiku virusa, već samo za istraživački rad i praćenje zdravstvenog stanja populacije.

“Testove za ovu vrstu usluge Institut za javno zdravstvo Republike Srpske obezbijedio je iz vlastitih sredstava, te isti nisu donirani, niti kupljeni sredstvima Vlade Republike Srpske”, napomenuli su iz Instituta.

Institut za javno zdravstvo do danas je testirao 13.443 uzoraka i testira uzorke svaki dan za sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

“Radnici Instituta imaju ogromnu odgovornost i svoj posao rade savjesno. Osuđujemo svaki pokušaj narušavanja ugleda i digniteta ustanove i zaposlenih sa neprovjerenim informacijama”, poručili su iz iz Instituta.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂