Parovi koji nisu uspjeli da se ostvare u ulozi roditelja, a kojima je vantjelesna oplodnja jedina šansa, nastavljaju svoju najveću bitku, onu za potomstvo, jer u Srpskoj, nakon dvomjesečne pauze, ponovo počinje izvođenje postupaka oplodnje.

U banjalučkoj zdravstvenoj ustanovi “Mediko-S”, sa kojom Fond zdravstvenog osiguranja RS ima ugovor o pružanju pomenute usluge osiguranicima, kažu da, uz poštovanje svih mjera koje su propisale republičke institucije i Evropska asocijacija za humanu reprodukciju, ponovo počinju postupke liječenja neplodnosti i vantjelesne oplodnje, a koje su obustavili 14. marta zbog epidemije virusa korona.

Navode da u ovoj početnoj fazi vraćanja na uobičajeni režim rada prednost imaju pacijenti koji su bili planirani za postupak vantjelesne oplodnje u drugoj polovini marta, te aprilu i maju. Sa svima njima će biti kontaktirano kako bi dobili novi termin i bili pripremljeni za procedure.

– Imajući u vidu preporuke strukovnih udruženja i razumijevanje prema pacijentima, prioritet dajemo pacijentima poodmakle reproduktivne životne dobi, potom svim vrstama liječenja iz oblasti onkofertiliteta, pacijentkinjama sa umjerenom rezervom jajnika i teškim oblicima muškog steriliteta – naglašavaju u ustanovi “Mediko-S” i dodaju da postupak vantjelesne oplodnje mogu započeti samo pacijenti bez simptoma “kovida 19”, dok oni kod kojih se sumnja na infekciju ili su bili u kontaktu sa zaraženim osobama prije započinjanja samih procedura moraju biti testirani.

Iz klinike ističu da su, kako bi izbjegli i najmanju mogućnost ugrožavanja zdravlja pacijenata, uveli stroge epidemiološke mjere koje podrazumijevanju pažljivo raspoređivanje pacijenata i timova uključenih u postupke liječenja neplodnosti uz stroge mjere dezinfekcije i trijaže.

– Naši timovi će u početnoj fazi obavljati konsultacije telemedicinom i dostupnim onlajn kanalima komunikacije sve do momenta dok nije neophodno fizičko prisustvo pacijenata u klinici – pojašnjavaju u ZU “Mediko-S” i pozivaju pacijente da poštuju propisane mjere samozaštite.

Fond zdravstvenog osiguranja RS parovima koji prirodnim putem ne mogu da dobiju bebu finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje i to u cjelosti ženama do 40 godina starosti, 50 odsto troškova snosi se za žene od 41. do navršene 42 godine, a majkama starijim od 42 godine koje dijete rode postupkom vantjelesne oplodnje u cjelosti se refundiraju troškovi.

– Za četiri mjeseca ove godine odobreno je 130 zahtjeva za finansiranje vantjelesne oplodnje, dok je lani ukupno odobreno 630 zahtjeva, od čega se 300 odnosilo na prvi pokušaj, 200 na drugi i 130 na treći pokušaj oplodnje. U periodu od 2007. do 2018. ukupno je odobreno 4.596 zahtjeva – naveli su u Fondu zdravstva i dodali da se godišnji trošak za vantjelesnu oplodnju kreće oko 2,5 miliona KM, a da jedna procedura, koja podrazumijeva dijagnostiku, terapiju i sam postupak, košta oko 5.500 KM.

U fondu podsjećaju osiguranike da mogu ostvariti pravo i za refundaciju troškova vantjelesne oplodnje koja je rađena u inostranstvu, ali samo u slučaju ako postupak nije mogao biti obavljen u Srpskoj.

Čuvanje embriona

Fond zdravstvenog osiguranja RS među prvima u regionu je počeo da finansira uslugu čuvanja embriona, što je od velikog značaja za parove koji prođu postupak vantjelesne oplodnje, jer zahvaljujući ovoj usluzi žene ne moraju ponovo da se izlažu hormonskoj terapiji pa sam postupak traje kraće.

– Finansiranje usluge čuvanja embriona na dvije godine realizuje se od 2017. godine i lani su 133 bračna para koristila tu uslugu, za šta smo izdvojili 66.500 KM. U 2018. godini smo za 73 para finansirali čuvanje embriona – rekli su u Fondu zdravstva.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(glassrpske)