Domovi za starija lica u Republici Srpskoj, koji su svoja vrata za nove korisnike zatvorili s početkom epidemije virusa korona, počeli su s primanjem novih stanara.

U ovim domovima ističu da će ipak novi korisnici njihovih usluga morati provesti 14 dana u samoizolaciji.

“Zdravstveno stanje svih trenutnih korisnika pratimo, dva puta dnevno im mjerimo temperaturu. Nove korisnike ćemo izdvojiti u posebne sobe, gdje će morati provesti 14 dana u samoizolaciji. Za te svrhe smo pripremili cijelo jedno krilo našeg doma“, rekla je za “Nezavisne” Gordana Lihović, direktorica Doma penzionera Banjaluka.

Dodala je da kafić i restoran u sklopu ovog doma još neće početi s radom, te da će se hranu i tople napitke korisnicima još nositi u sobe.

“U posljednje vrijeme smo korisnicima dopustili da uz pratnju izađu i prošetaju dvorištem, a imaju i mogućnost da izađu i sjede na terasi s pogledom na rijeku Vrbas”, kazala je Lihovićeva.

Istakla je da su dosad korisnicima odlazak van prostora Doma omogućavali uz pratnju radnog osoblja, te da će nakon ukidanja vanrednog stanja u RS korisnicima biti dopušteno da samostalno odlaze van.

“Na snazi su i dalje pojačane higijenske mjere, otvoren je samo jedan ulaz u Dom, na kom se vrši dezinfekcija ruku, a svi zaposleni će i dalje nositi zaštitnu opremu”, navela je Lihovićeva.

Naglasila je da će, kada im budu dozvoljene posjete, opremiti jednu posebnu sobu u te svrhe.

Nada Jukić, glavna sestra u Gerontološkom centru Banjaluka, rekla je da su s popuštanjem mjera počeli primati nove korisnike, ali samo uz negativan test na virus korona i uz poštovanje svih preporučenih mjera.

“Početkom ove sedmice primili smo dva nova korisnika, koji su od tada u samoizolaciji. Nove korisnike primamo uz negativan test na virus korona, nakon čega dvije sedmice moraju provesti u izolaciji”, rekla je Jukićeva.

Dodala je da za samoizolaciju na raspolaganju imaju tri sobe te da je isti postupak primanja novih stanara bez obzira na to odakle dolaze.

“Oni koji dolaze iz svoje kuće idu u izolaciju kod nas, a oni koji dolaze iz zdravstvenih ustanova preporuka je da idu u kućnu izolaciju 14 dana, nakon čega dolaze kod nas”, objasnila je Jukićeva.

Lenka Časar, direktorica Dom za starija lica “Lenkom” Bijeljina, kazala je za “Nezavisne” da su s prijemom novih korisnika počeli od 1. maja, te da je dosad kroz izolaciju prošla jedna baka, a druga je trenutno u prostoriji za samoizolaciju.

“Čim su restriktivne mjere popustile, nama je omogućeno primanje novih korisnika. Imali smo samo dva slobodna mjesta i ona su već upražnjena“, rekla je Časareva.

Dodala je da novi stanari ne moraju doći s negativnim testom na kovid-19, jer korisnici uglavnom dolaze iz seoskih područja i većina njih je i dosad bila u izolaciji.

“Posjete su još zabranjene, a svi zaposleni koriste zaštitnu opremu. U četvrtak smo od Instituta za javno zdravstvo RS dobili vrijednu donaciju u vidu kompletnih setova zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava“, zaključila je Časareva.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(nezavisne)