Bakama  i djedovima i dalje se ne preporučuje da grle i ljube svoje unuke. Epidemiolozi kažu da se i u ovom slučaju savjetuju mjere fizičke distance.

– I dalje je na snazi preporuka da se smanje kontakti među širom porodicom, pogotovo među starijom populacijom, pošto su oni najosjetljivija kategorija društva i veoma lako i brzo mogu da se zaraze.

S druge strane, ukoliko obilazite starije, potrebno je da se poštuju mjere lične zaštite, da se nose maske, da niste na udaljenosti manjoj od jedan metar, ukoliko ste napolju ili dva metra ukoliko ste u zatvorenom prostoru – kaže za Srpskainfo Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Republike Srpske.

Ona ističe da u narednom periodu, kada izlazimo iz faze restriktivnih mjera, moramo pokazati odgovornost prema sebi i ostatku društva.

– Ublažavanje mjera ne znači da se mi možemo opuštenije ponašati u smislu nepridržavanja preporuka. Preventivne mjere potrebno je usvojiti kao dio našeg svakodnevnog ponašanja u zajednici i u potpunosti poštovati u narednom periodu – poručuje Đaković Dević.

U ovoj fazi, kako kaže, važno je i dalje da ostanemo usmjereni na sprečavanje širenja infekcije.

– Virus je i dalje opasan, te moramo ostati posvećeni suzbijanju ove epidemije – poručuje ona.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske prati epidemiološku situaciju svakodnevno i kako se ona bude mijenjala tako će prilagođavati preporuke stanovništvu.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(srpskainfo)