Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 522 laboratorijska uzorka, a novi virus korona potvrđen je kod još 22 osobe u Republici Srpskoj.

“Riječ je o devet muškaraca i 13 žena. Četiri osobe muškog pola su mlađe životne dobi, tri srednje i dvije osobe su starije životne dobi. Tri osobe ženskog pola su mlađe životne dobi, dvije srednje i osam je starije životne dobi”, navedeno je u saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Prema mjestu prebivališta sedam osoba je iz Banjaluke, četiri osobe su iz Laktaša, po  dvije osobe su iz Gradiške i Gacka, i po jedna osoba je iz Kneževa, Čelinca, Kotor Varoši, Prnjavora, Mrkonjić Grada, Modriče i Teslića.

Sedam osoba je hospitalizovano, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama. Ukupno 18 osoba nije moglo da navede jasnu epidemiološku vezu, dok su četiri osobe navele kontakt sa pozitvnim licima.

“U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 časa, testirano je i još 54 zdravstvenih radnika iz Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Dervente, Doboja i Trebinja, a pozitivan test na novi virus korona potvrđen je kod jedne medicinske sestre iz Unvirezitetskog kliničkog centra Republike Srpske”, navodi se u saopštenju.

Takođe, testirana su ukupno 22 vaspitača iz dječijih vrtića u Banjaluci, Laktašima, Modriči i Čelincu. Novi virus korona potvrđen je kod jednog radnika predškolske ustanove u Modriči, zbog čega će nadležne službe sprovesti sve potrebne epidemiološke mjere.

Testirani su i radnici iz domova za starija lica iz Banjaluke i Gradiške, i svi  rezultati su negativni. U posljednja 24 časa testirano je i još 38 osoba iz objekata za izolaciju, i ovi rezultati rezultati testova su takođe negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj virus korona potvrđen kod 1.266 osoba, a ukupno su preminule 92 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona (u posljednja 24 časa jedna osoba po prijavi UKC RS i jedna ženska osoba starije životne dobi po prijavi Doma zdravlja Teslić).

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 638 osoba, dok je do sada na novi virus korona testirano ukupno 21.309 osoba.

Liječenje u bolnicama

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 79 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovana su 33 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji sedam pacijenata.

“Kod tri pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri pacijenta imaju podršku kiseoničke maske. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 10 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) su 23 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom“, navedeno je u saopštenju.

Napominju i da je je u Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto 56 pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 11 pacijenata, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru 14 pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta, i u Bolnici u Gradišci je šest pacijenata.

Objekti za izolaciju

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalazi se 155 osoba, 16 osoba je u Studentskom domu u Trebinju, dvije osobe su u Domu učenika u Bijeljini i 27 osoba je u Domu učenika u Doboju.

U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.784 osobe, a nadzor je završen kod 28.025 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂