Evropski meteorološki servis “Meteoalarm” za danas i sutra je aktivirao žuti meteoalarm za teritoriju Bosne i Hercegovine. Meteoalarm je upaljen zbog grmljavine i obilnijih padavina.

Kako navode meteorolozi, vrijeme je potencijalno opasno.

Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako planirate aktivnosti koje su izložene najavljenim meteorološkim prilikama.

Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uslovima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Pratite uputstva data od strane nadležnih institucija.

Postoji rizik od udara groma, opasnost za život ljudi i životinja, problemi u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizik od iniciranja pojave vatre, problemi u telekomunikacijama. Mogući problemi u transportu električne energije zbog udara groma.

Moguća je lokalna pojava intenzivnih pljuskova, bujica i jakih udara vjetra sa štetama na pokretnoj i nepokretnoj imovini.

Generalno sinoptička slika izgleda zanimljivo. Prostrano polje visokog zračnog pritiska premjestilo se sa prostora Biskajskog zaliva istočnije na prostor Francuske i Centralne Evrope.

Pročitajte i: Vremenska prognoza za 19. maj 2020. 

Dva polja niskog vazdušnog pritiska, jedno na jugu iznad Sardinije, Korzike i Sicilije, drugo na sjeveroistoku Evrope iznad jezera Finske i Ruske Federacije. Ono što dodatno generiše vremenske prilike na širem prostoru Balkana jeste topli greben koji se proteže od istočnog Mediterana preko južnog Balkanskog poluostrva.

“Zanimljivo” će biti na Korzici, Italiji i na Balkanu. Na ovom području, lokalno, vremenske prilike mogu biti i opasne. U utorak i srijedu, u Bosni i Hercegovini, moguće je i jače lokalno nevrijeme u vidu obilnog pljuska kiše i grada, naveo je Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Biometeorološka prognoza je loša

Pogoršanje praćeno padavinama, postepeno će se sa sjevera širiti prema ostatku zemlje i kod većine hroničnih bolesnika uzrokovaće pojačane tegobe.

Moguće su meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, promjena raspoloženja, reumatskih i bolova na mjestima povreda, u noći problemi sa snom. 

Pročitajte i: Bioprognoza za 19. maj 2020. 

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti. Opšta slika će biti nešto ljepša u Hercegovini.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂