U Srpskoj su stvoreni uslovi za nastavak procedure upisa u školu djece dorasle za upis u prvi razred, saopštilo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Kako ističu, takva odluka je donesena imajući u vidu povoljniju epidemiološku situaciju i mjere prevencije i zaštite od korona virusa koje preporučuju nadležne institucije.

Ministarstvo je obavijestilo osnovne škole da mogu zakazivati termine testiranja djece dorasle za upis u prvi razred, kako bi, nakon završenih sistematskih pregleda djece, procedura upisa učenika u prvi razred bila završena u redovnim okvirima upisa.

– Škole će prvo uspostaviti saradnju sa nadležnim zdravstvenim ustanovama koje vrše sistematske preglede djece, te na osnovu informacija o terminima sistematskih pregleda, zakazivati termine za testiranje djece u školama – navode iz Ministarstva.

Škole su obavezne da prilikom organizovanja testiranja strogo vode računa o svim preporukama i mjerama zaštite koje su izdale nadležne institucije, kao i da prilikom zakazivanja termina za testiranje vode računa o vremenskom razmaku između dva testiranja, radi potrebnog dezinfikovanja radnog prostora, te kako bi se izbjegla gužva i mogućnost kontakta sa drugim licima svela na minimum.

Roditelji će blagovremeno biti obaviješteni o terminima testiranja djece, kao i o svim potrebnim mjerama zaštite koje su dužni poštovati prilikom dovođenja djece na testiranje, navode iz Ministarstva.

U okviru procedure upisa učenika u prvi razred, osnovne škole su do sada obavile evidentiranje djece dorasle za upis u prvi razred prema definisanim upisnim područjima, a prema ranijoj preporuci Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(srpskainfo)