Da li se često dešava da vaše dijete ugrize svoje drugare ili vas? Pogledajte zbog čega dolazi do ovakvog ponašanja, ali i kako da riješite ovaj problem.

Još od malena djeca vole da stavljaju u usta sve što dohvate. Na ovaj način oni pokušavaju da nauče svoju okolinu. To svakako ne prestaje kada dijete napuni godinu dana. Može se desiti da ujedaju drugare za ruku ili dok ih dojite.

Zašto djeca ujedaju?

Važno je da razumijete razloge zbog kojih mališani imaju ovu agresivnu naviku. U većini slučajeva to mogu biti ovi razlozi:

– Pokušavaju da nauče svijet. 

Djeca vole da osjete stvari oralno i tako ih razumiju, objašnjava Džudit Džerard, psiholog i profesor javnog zdravlja sa Univerziteta u Minesoti.

– Na taj način komuniciraju.

Pokazivanje osjećanja može biti teško jednogodišnjacima, jer ne mogu da ih iskažu verbalno. Oni nemaju jezičke sposobnosti da pokažu kako se osjećaju, pa ujedaju kako bi pokazali uzbuđenje, frustraciju, anksioznost, pa čak i dosadu.

– To im je način odbrane. 

Nekada, njihovo ujedanje je opravdano. Možda im je neko dijete uzelo flašicu, vuklo ih za kosu i slično. Djeca još uvijek nemaju osjećaj samokontrole. Ovo najčešće objašnjava ujedanje po vrtićima.

– Testiraju uzroke i posljedice.

Jeste li se ikad pitali zašto je toliko igračaka dizajnirano da stvara zvuk pri dodiru? Djeca ovog uzrasta provjeravaju koje akcije izazivaju kakvu reakciju. Testiraju kako mogu da utiču na svijet.

– Premoreni su.

Često nakon previše stimulacije dolazi do ujedanja. Zato radije nakon iscrpljujuće igre i zabave pustite dijete da se smiri ili odspava.

Kako riješiti problem ujedanja

Dijete jednostavno misli da je ujedanje sasvim dobra reakcija na zbunjenost ili frustraciju. Vaš posao je da ga na siguran način odvratite od ovakvog ponašanja.

– Odmah reagujte.

Koristite kratke riječi i glasan ton. “Ne ujedaj. To boli”, riječi su kojim ćete dijete usmjeriti na nešto drugo, predlažu pedijatri. Iako djeca još uvijek ne razumiju vaše riječi, uskoro će to moći. Do tada, razumjeće vaš ton.

– Ohrabrite dijete da koristi riječi.

Dajte djetetu do znanja da, kada se naljuti ili uznemiri, postoji drugi način osim ujedanja. Može reći Neću to, Ne želim, Ne, ili potražiti vašu pomoć.

– Pokažite da su njihova osjećanja u redu.

Pokažite mu da razumijete njegove frustracije, recite mu to. Zagrlite ga, to će ga umiriti.

– Potražite uzroke

Na primjer, ako primijetite da dijete planira da ujede drugara koji mu uzme omiljenu igračku, prosto mu dajte drugu sličnu i predupredite problem.

– Ne dozvolite da profititra od napada.

Nemojte dozvoliti da dobije igračku poslije ujedanja ili agresivnog ponašanja. Ako mu strategija uspijeva, ono će nastaviti to da radi.

– Više pažnje obratite na žrtvu nego na napadača.

Na taj način ćete biti model ponašanja djetetu. Pokažite saosjećanje i dajte djetetu pozitivan primjer.

– Nadgledajte dijete koje ujeda.

Naravno da je ljepše igrati se sa njima, ali je važno da budete jedan korak ispred, da primijetite kada će doći do lošeg ponašanja i spriječite ga. Možete skloniti i igračke koje izazivaju konflikte.

– Nađite zamjenu za ujedanje.

Dajte djetetu glodalicu i spriječite ga da napada druge.

U teškim trenucima pružite dodatnu pažnju.

Hronično ujedanje moće biti pokazatelj da dijete ima poteškoće u prilagođavanju. Dolazak drugog djeteta ili neka promjena u životu može uzdrmati i najjaču djecu.

– Budite dobar model.

Dijete prati vaše ponašanje. Izbjegavajte igre koje uključuju ili simuliraju ujedanje, na primjer, djetetovih prstiju. Ovako šaljete dvostruku poruku, pa dete lako može primjenjivati slično ponašanje.

Osnovna stvar koju treba da razumijete jeste da ovo nije stvar djetetove ličnosti. Shvatite to kao neki način komunikacije, poruku koju šalju zubima. Ukoliko budete uporni, vremenom ćete doći do djeteta čija je jedina poruka osmijeh.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂