Sa malim djetetom nekada je vrlo teško izaći na kraj, stoga smo izdvojili 20 trikova za pravilno disciplinovanje djece koje su odobrili stručnjaci.

Djeca nisu rođena sa društvenim vještinama, pa je potrebno da ih naučite odgovarajućem ponašanju dok su još mala. Pravila i posljedice koje im usadite dok su mali ostaće im urezana i kasnije u životu. Zato smo riješili da izdvojimo 20 savjeta stručnjaka za disciplinovanje djeteta.

1. Očekujte teške trenutke

Neke situacije i trenuci tokom dana mogu biti okidači lošeg ponašanja. Jedan od glavnih krivaca je promjena aktivnosti (buđenje, odlazak u krevet, prekid igre zbog ručka). Pripremite dijete na promjenu. Možete mu reći: “Nakon što završiš taj dio igre, vrijeme je za ručak”.

2. Odaberite svoje ‘oružje’

Ukoliko NE govorite dvadeset puta dnevno, ono će potpuno izgubiti svoj efekat. Podijelite loše ponašanje na prioritet 1, 2, i 3, a najviše pažnje posvetite onom najtežem stadijumu. Ukoliko ignorišete male ispade (poput vrištanja svaki put kada provjeravate mejl), vremenom će prestati to da radi, jer će shvatiti da nema nikakvog efekta.

3. Uključite preventivne mjere

Neka vaša kuća bude prilagođena djetetu. Pomjeranje skupog nakita iz djetetovog vidokruga eliminisaće igru sa njim. Idite ranije u restoran, kako ne biste morali sa djetetom da čekate da se oslobodi sto.

4. Neka vaše izjave budu kratke i slatke

Kada su u pitanju jednogodišnjaci koji imaju ograničen vokabular, koristite kratke rečenice poput Ne ujedati. Ovo je mnogo efikasnije nego da krenete da objašnjavate zašto to ne treba da radi.

5. Ometajte i preusmjerite

Sigurno to već radite, ali je važno da budete redovni u tome. Čak i ako dijete odmota čitav toalet papir deseti put u danu, mirno ga pomjerite iz kupatila i zatvorite vrata. Vremenom će zaboraviti na to.

6. Upoznajte ih sa posljedicama

Dijete bi trebalo da nauči kakve posljedice će imati njegovo ponašanje. Na primjer, ako glasno insistira da samo odabere pidžamu (što obično traje vječnost), onda znači da neće dobiti priču za laku noć. Sljedeći put će pustiti mamu da odluči, ili će je pak samo odabrati vrlo brzo.

7. Nemojte odustajati kako biste izbjegli konflikt

Niko od nas ne voli da bude partibrejker, ali ako želite da naučite kako da na najbolji način disciplinujete svoje dijete, morate i to raditi. Na primjer, ako se dijete uhvati za žitarice pune zaslađivača koje je vidjelo na televiziji, iako znate da će nastati haos u radnji, držite se svoje odluke. Kasnije ćete biti srećni što ste to uradili.

8. Pretpostavite pokušaje traženja pažnje

Vaše dijete će napraviti scenu kada vam je pažnja usmjerena na nešto drugo, poput kuvanja, razgovaranja telefonom i slično. Važno je da djetetu obezbijedite drugi vid zabave, poput omiljene igračke ili užine, kako bi ostalo okupirano.

9. Fokusirajte se na ponašanje, a ne na dijete

Uvijek govorite da je određeno ponašanje loše. Nikad ne govorite da je dijete loše. Važno je da ono zna da ga volite, ali da vam smeta samo način ponašanja u ovom trenutku.

10. Dajte djetetu izbore

Kada mu date izbore, znaće da ima pravo glasa. Nemojte samo davati previše opcija.

11. Nemojte vikati

Nemojte dizati glas prilikom discplinovanja, ali promijenite ton da mu bude jasno da treba da posluša.

12. Primijetite kada se dobro ponaša

Ukoliko pohvalite lijepo ponašanje djeteta, ono će se češće ponašati baš tako, a manje će praviti scene da privuče vašu pažnju. Pozitivan odnos će podstaći dobro ponašanje.

13. Reagujte odmah

Nemojte čekati da disciplinujete svoje dijete. Neće se sjetiti zbog čega je u nevolji već poslije pet minuta.

14. Budite dobar uzor

Ukoliko sami reagujete mirno kada ste pod pritiskom, dijete će to vidjeti i raditi isto. Ukoliko imate izlive bijesa kada ste uznemireni, nemojte se začuditi djetetovom takvom ponašanju. Djeca prosto imaju taj sistem praćenja roditelja, zato je važno da budete dobar model ponašanja.

15. Nemojte se ponašati prema djetetu kao prema odrasloj osobi

Dijete zaista ne želi da sluša lekciju od vas, a neće moći ni da je razumije kako treba. Sljedeći put kada kada baci špagete, nemojte početi sa lekcijom o bacanju, već dijete mirno odvedite iz kuhinje.

16. Mudro koristite ignorisanje

Kada mu uskratite svoju pažnju na efikasan način, dijete zaista može razumjeti poruku. Dobra ideja je da ne obraćate pažnju na njega, i to minut po svakoj godini uzrasta. Sasvim je u redu ako pustite dijete mlađe od dvije godine da samo otplače svoje na podu. Samo budite pažljivi – neka lokacija bude potpuno sigurna za dijete. Rezervišite ovaj disciplinski postupak za određeno ponašanje, na primjer ujedanje drugog djeteta.

17. Nemojte praviti nagodbe ili obećanja

Ukoliko budeš dobar, kupiću ti igračku – izbjegavajte. U suprotnom ćete stvoriti dvogodišnjaka čije lijepo ponašanje dolazi samo uz nagradu.

18. Mijenjajte strategiju s vremena na vrijeme

Ono što je odlično funkcionisalo kada je dijete imalo 12 mjeseci vjerovatno neće imati efekta i sa dvije godine. Kako raste, morate prilagođavati svoje strategije.

19. Nemojte reagovati ishitreno

Iako će vas često povući, nemojte se ponašati isto kao dijete. Morate biti odrasla osoba u takvim situacijama. Postoji mnogo efektinijih načina od šamara ili vikanja. Ukoliko vas dijete iznervira, udaljite se, udahnite, pa onda odaberite način na koji ćete reagovati.

20. Podsjećajte dijete da ga volite

Uvijek je dobra odluka da diskusiju završite na pozitivan način. Na taj način ćete pokazati djetetu da ste spremni da nastavite dalje, a ne da se držite problema. Uz to ćete mu usaditi i važnu stavku – da sva ograničenja postavljate baš zato što ih volite.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂