Bila mu je najveća ljubav, ali ponašao se prema njoj kao tiranin…

Viktor Igo ostao je upamćen kao jedan od najvažnijih francuskih pisaca i autor besmrtnih djela koje i dalje rado čitamo.

Među najpoznatijim djelima su Zvonar Bogorodičine crkve, Jadnici i Čovjek koji se smijekoja su ostavila veliki trag na svjetsku književnost.

Jedna od prvih osoba koja je čitala Igoove romane bila je Žulijet Drue, koja je zapravo prepisivala sve njegove rukopise punih 50 godina, a uz njega je bila toliko siromašna da sebi nije mogla da kupi ni novu haljinu.

Sa Viktorom je prošla svašta i živjela život robinje ljubavi kakvu je danas teško zamisliti. Ovo je njena priča!

Genije i njegova voljena

“Kada žena koja prođe pored vas i svojom pojavom i načinom hodanja vam oduzme dah, izgubljeni ste – zaljubljeni ste. Postoji samo jedna stvar koju tada možete da uradite – da toliko intenzivno mislite na nju, da i ona bude prisiljena da misli na vas”, rekao je svojevremeno Viktor Igo o Žulijet.

Viktor i Žulijet upoznali su se kada je ona imala 27 godina, prilikom čitanja jednog od njegovih romana, u kojem je ona imala malu ulogu. Nijedno od njih dvoje tog dana nije znalo da ih čeka ljubav koja će im donijeti neizmjernu sreću, ali i razočaranje i tugu koju donosi izdaja.

Žulijet je rođena kao Žulijen Žozefin Guvan. Njeno djetinjstvo bilo je sve samo ne lako i lijepo. Njen otac bio je krojač, a majka je radila kao domaćica i sluškinja po tuđim kućama. Majka je preminula samo nekoliko mjeseci nakon što je rodila Žulijet, a otac godinu dana kasnije. Odgajio ju je ujak koji ju je podsticao na čitanje i poeziju, a Žulijet ga je slušala i uživala u knjigama.

Godine 1825 upoznala je skulptora Džejmsa Pradijera. Umjetnik nije bio pristalica braka, pa mu je Žulijet rodila vanbračnu ćerku Kler. 1829. godine Žulijet je započela karijeru glumice i počela da živi kao kurtizana (ljubavnica bogatih muškaraca).

Igo je bio očaran Žulijet čim ju je prvi put ugledao, ali bilo ga je sramota zbog činjenice kakav život vodi njegova voljena. Jedini izvor prihoda koji je Žulijet imala bio je novac bogatih ljubavnika, a taj novac je raskošno trošila samo na sebe.

Ipak, Žulijet se zaljubila i zbog Viktora napustila pozorište, raskalašan život i ljubavnike.

Iz bogatstva u siromaštvo

Igo je bio bogat i moćan, ali nije želio da troši novac na Žulijet, jer je prezirao sponzoruše i mislio da će sve to izgledati loše. Takođe je zabranio Žulijet da komunicira sa bilo kim i da napušta kuću bez njegove dozvole. 

Ipak, u to vrijeme Igo je bio oženjen drugom ženom i nije htio da napusti porodicu, ali nije htio da napusti ni Žulijet. Pitao ju je da mu bude sekretarica i da prepisuje sve njegove radove.

Obuzet ljubomorom i njenim prethodnim životom, Igoova ljubav često se pretvarala u tiraniju. Ponašao se kao da posjeduje Žulijet. Ona se nije opirala i bila je spremna da učini sve za voljenog čovjeka. Pored bogatog Igoa koji ju je praktično držao zatočenu, Žulijet je morala da rasprodaje lične stvari kako bi vraćala dugove. Da bi uštedjela novac, ponekad nije čak ni ložila vatru tokom zime, a ako bi bilo previše hladno, ostajala je pod jorganom čitav dan.

Igo joj nikad nije dopustio da kupi nešto novo.

Iako je bio ludo zaljubljen u Žulijet, Igo ni na vrhuncu ljubavi sa njom nije zaboravio suprugu Adel i djecu. Njima je davao sav luksuz i sam je živio vrlo raskošno, ali Žulijet nikada nije vidjela ni novčić od njega.

Ljubav jednog tiranina

Kada joj je konačno dopustio da pođe sa njim u neku posjetu, ona ga je kao vjerni pas čekala u kolima ili u nekom ćošku. U nekim pismima koja su ostala sačuvana, Žulijet mu je pisala:

“Hvala ti što me tretiraš kao psa lutalicu i Veoma si okrutan prema meni.”

Nakon što je provela deset godina u dobrovoljnom zatočeništvu sa Igoom, Žulijetina ljepota je iščezla. Sebe je smatrala neatraktivnom, ali i dalje je nastavila da ugađa Igou i govori mu kako nije ostario ni dana, da je i dalje šarmantan i privlačan… Gledala ga je jednako zaljubljenim očima kao prvog dana.

1851. godine, Žulijet je dobila poražavajuće vijesti – nova ljubavnica njenog voljenog proslijedila joj je njegova pisma i otkrila da je sada zaljubljen u nju. Bila su to ista pisma koje je slao i njoj, i koje su Žulijet bila jedini izvor sreće u proteklih 18 godina.

Igo je imao na stotine ljubavnica. Zapravo, vjeruje se da je spavao sa čak 200 žena tokom dvije godine. Znao je da se probudi sa lakom ženom, popodne da uživa sa plesačicom, a uveče da se vidi sa damom iz plemićkog društva.

I pored svega, Žulijet ga je voljela više od svega.

Na kraju je oboljela od raka i shvatila da se njen život bliži kraju, ali nije željela da opterećuje Viktora time.

Umrla je u 77. godini, potpuno sama.

Žulijet je živjela dug i veoma nesrećan život.

Igo se nije čak ni pojavio na njenoj sahrani, jer je brinuo šta će ljudi misliti ako ga tamo vide. Umro je dvije godine kasnije, u 83. godini.

Na njegovu sahranu došlo je čak dva miliona ljudi.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂