, Image: 351141703, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Grzegorz Gajewski / Alamy / Alamy / Profimedia

Grčka vlada se ozbiljno priprema za turističku sezonu, a prvi korak je podjela zemlje na tri zone prema stepenu rizika od virusa.

Zone su određene prema mogućnostima testiranja, kao i dostupnosti ljekarske pomoći. Detaljan plan zona objavio je grčki “Elefteros tipos”.

Ovdje su uračunata i neka ostrva Kiklada, odnosno svi oni koji mogu brzo (najviše u roku od dva sata) da pruže zdravstvenu pomoć. U ovoj zoni se nalazi sjever Egejskog mora gdje ljetuje značajan broj turista sa Balkana.

Sjeverni Egej je u bezbjednoj A zoni niskog rizika.

Druga ili B zona srednjeg rizika (nivo 2) obuhvata Santorini, Paros i Rodos, ali i ostrva na sjeveru Egejskog mora koja već imaju “kovid krevete”.

Treća zona ili C zona visokog rizika (nivo 1) nalazi se u dijelovima zemlje gdje postoji samo osnovna zdravstvena zaštita i nema bolnica u blizini. Na ovim mjestima postoje pokretne bolnice, a doploviće i plutajuće EODY bolnice Nacionalne zdravstvene organizacije.

Hotelijeri su dobili protokol prema kojem bi trebalo da se vladaju, a osnovna napomena je: izbjegavajte kontakt sa turistima uvijek kada je to moguće!

Hotelski “protokoli”

Hotelijeri su dobili naređenje da izbjegavaju kontakt sa gostima:

– gužva mora da se izbjegava u svim mogućim situacijama;

– pod lobija mora da bude obilježen naljepnicama o distanci, a

– lift se koristi samo kada mora.

Čekiranje u hotelu će biti putem mobilnih telefona.

Recepcija će biti odvojena staklenom ili pleksiglas barijerom. Preporučeno je da se čekiranje na recepciji radi onlajn, putem mobilnih telefona. Naime, turista stigne, uloguje se na bežični internet i – čekira.

Doručak će biti podijeljen na vremenske zone, pa će svaki turista dobiti termin kada će ići na doručak.

Restrikcije su u Grčkoj već počele da popuštaju, pa je tako dozvoljeno restoranima da otvore vrata.

Feriboti primaju putnike, ali samo do 50 odsto kapaciteta. Oni koji imaju kabine mogu da popune 55 odsto.

Prije ulaska u brod svi putnici prolaze ispred termo kamera, brodovi su dezinfikovani, a posada sve vrijeme mora da nosi maske.

Stolovi u restoranima su udaljeni 170 centimetara, zaposleni nose maske, a za istim stolom ne smije da sjedi više od šest osoba.

Od 15. juna će biti dozvoljeno da se sjedi i unutar restorana.

Ministarstvo zdravlja je uveliko počelo sa obukom zdravstva, zaposlenih u turizmu i obalskoj straži na grčkim ostrvima kako bi što brže i bolje reagovali kada turisti dođu u ovu zemlju.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂