U situaciji kada mu je dijete povrijeđeno, svaki roditelj ima potrebu da ga zaštiti. Ipak, ove stvari se dešavaju, te moramo biti pripremljeni na to i naučiti kako bi trebalo reagovati za dobrobit djece.

Kada je naše dijete povrijeđeno, bez obzira na okolnosti, to će odmah probuditi zaštitnički instinkt. Da, sigurno ćete misliti kako otac djeteta koje je povrijedilo vaše nema nikakvu disciplinu ili pak kako je vaspitačica mogla da ne predvidi ovakvo ponašanje među djecom.

Sasvim je razumljivo reagovati na ovakav način, ali prisjetite se kako je tim trogodišnjacima koji posmatraju izlive bijesa kod odraslh. Uvijek to imajte na umu, pa će vam biti potpuno jasno da je važno da reagujete na drugačiji način.

Ovakve situacije se često dešavaju djeci, pa je zato važno da budete pripremljeni i razmišljate o svemu na vrijeme.

Posmatrajte iz dječje perspektive

Znamo da mališani nisu poznati po samokontroli. Dijete često može osjećati nešto što će ga pogurati ka agresivnom ponašanju, a ni oni ni mi ne razumijemo zašto. Baš zato je važno da odrasli budu u blizini.

Iako je vama sasvim normalno da reagujete impulsivno kada se desi neka ovakva situacija, važnije je da djetetu pokažete da to nije prihvatljivo ponašanje.

Moramo imati na umu da i naša, ali i tuđa djeca, uvijek gledaju. Oni zaista obraćaju posebnu pažnju na to kako mi reagujemo, naročito u stresnim situacijama. Kad trogodišnjak koji je udario drugara pred sobom vidi odraslog kako ludi, neće tako naučiti ono što je potrebno.

Ostanite smireni

Ako roditelj napadača ne reaguje, možete vi. Pitajte svoje dijete da li je u redu, jer mu je sigurno teško u tom momentu. Mirno se obratite i drugom djetetu i recite da se čini da je povrijedilo vašu ćerku. Na ovakav način podstaći ćete i vaspitačicu i drugog roditelja da urade nešto. Vaša mirna reakcija pokazaće djeci da će sve biti pod kontrolom.

Ako bude sljedećeg puta…

Iako ste reagovali mirno, važno je da budete spremni na to da se slična stvar može ponoviti. Ako se ponovi, onda postoji malo ozbiljniji problem. Svako dijete u vrtiću treba da se osjeća sigurno, a loše ponašanje odraslih im to neće pružiti.

Ukoliko se situacija dogodi ponovo, važno je da razgovarate mirno o svemu. Porazgovarajte sa vaspitačicom i ispričajte šta vas to brine. Pitajte ih koji su to njihovi koraci u rješavanju problema. Važno je da oni porazgovaraju i sa roditeljima tog djeteta i ukažu im na to da se ovakvo ponašanje mora riješiti.

Naravno da će se većina roditelja naći u ovakvoj situaciji nekada i da će imati potrebu da fizički i emotivno zaštiti svoje dijete. Zato je važno da znamo na koji način da reagujemo i riješimo situaciu kako bismo najbolje zaštitili dijete.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂