Pred vama je tabela sa prosječnim dužinama i težinama fetusa prema starosti trudnoće. Napominjemo da se svaki fetus individualno razvija, pa će neki biti veći ili manji u odnosu na prosječne mjere. Stoga su moguća odstupanja na ultrazvučnom mjerenju.

Beba je na početku trudnoće jedna ćelija

Sjedinjavanje jajašca i sperme u jednu ćeliju je prvi korak u razvoju buduće bebe. Oplodnja se dešava u jajovodu. U narednih nekoliko dana, jedna ćelija se dijeli na više ćelija, a taj skup polako putuje ka materici. Tamo se dešava implantacija u zid materice i embrion počinje da raste.

Od implantacije do osme nedjelje trudnoće, buduća beba se zove EMBRION.

Od devete nedjelje trudnoće do rođenja, vaša buduća beba će se zvati FETUS.

Posteljica

Paralelno, od ćelija se formira posteljica koja će kroz par nedjelja preuzeti svoju ulogu hranjenja bebe. Posteljica je jedini privremeni organ koji žena ima.

Materica

Tokom trudnoće, materica raste, zadebljava se i krvni sudovi se proširuju kako bi hranili plod. Nakon što se trudnoća završi, ona se postepeno smanjuje, ali se ne vrati u potpunosti na prvobitnu veličinu.

Srce fetusa

Fetus ne koristi svoja pluća prije nego što se rodi. Njegov krvotok funkcioniše drugačije do trenutka rođenja. Novorođenče će početi da diše čim dođe na svijet.

Beba u stomaku od devete nedjelje do trenutka rođenja se naziva fetus. Rast i razvoj fetusa zavise od posteljice koja plod snabdijeva kiseonikom i hraljivim materijama. Jedna strana posteljice je pričvršćena za matericu, a druga pupčanom vrpcom povezana sa novorođenčetom. Majčina krv teče kroz tanki sloj ćelija na zidu materice i fetus snabdijeva hranom i kiseonikom, dok uklanja ostatke ugljen-dioksida.

Koliko fetus ima grama i centimetara iz nedjelje u nedjelju razvoja?

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂